2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Kémper: Galambos, Szilvásy és Laborc is bűnös

,

2013. július 5., péntek 21:50, frissítve: vasárnap 19:40

Börtönbe mehetnek a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetői – a kémperben hozott nem jogerős ítélet szerint. A 2041-ig szigorúan titkosított ügyben csak az ítéletet ismertette a sajtó nyilvánossága előtt a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa.

Galambos Lajost, az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatóját bűnösnek találták államellenes bűncselekményben, ezért két év tíz hónap börtönre és három év közügyektől való eltiltásra ítélték. Szabadlábra csak a kiszabott büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható – hangzott el az ítéletben, amelyet Nagy László tanácsvezető bíró ismertetett. Emellett be kell majd fizetnie a bűnügyi költséget, amely 1630 forint.

Szilvásy György volt titokminisztert felbujtásban találta bűnösnek a Debreceni Törvényszék. Őt szintén két év tíz hónap börtönbüntetésre, három év közügyektől eltiltásra, valamint az 1630 forint majdani befizetésére kötelezték.

Laborc Sándort, Galambos hivatali utódját bűnpártolással vádolták meg. Laborc egy év börtönbüntetést kapott, amelyet két év próbaidőre felfüggesztettek. Emellett neki is be kell fizetnie az 1630 forintos bűnügyi költséget.

Püski Lászlót, egy orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát bűnsegédlettel vádolta meg az ügyészség. Őt a törvényszék felmentette, így neki az 1630 forintot sem kell befizetnie, az állam teszi meg helyette.

A kémügy költségeit – a közel kétmillió forintot – az állam fizeti ki.

A szabadlábon védekező vádlottak fellebbezést nyújtottak be. Szilvásy György a Hír Televíziónak azt mondta, feloldatná a titkosítás alól az ügyet, mert csak úgy lehetne bebizonyítani, hogy ártatlan. „Jó lenne, ha nyilvánosságra kerülhetnének az iratok, kiderülne belőlük, hogy bizonyítékok nélkül ítéltek el. Megvárjuk a másodfokot” – mondta a Gyurcsány-kormány titokminisztere a Hír TV-nek.

Korábbi sajtóhírek szerint az előző kormányzati ciklusban orosz titkosszolgálati különítmény érkezett Budapestre, hogy átvilágítsa a polgári elhárítás munkatársait – ekkor technikai támadás érhette az NBH központját.

Hisznek Szilvásyban

Bukással fenyegette meg a Szilvásy Györgyöt elítélő bírót Gyurcsány Ferenc, a volt miniszterelnök videoüzenetben állt ki volt bizalmasa mellett. „Azt üzenjük a bírónak, valami nagy nevű ezredesnek, hogy tartója is egyszer majd el fog menni, egyszer majd meg fog bukni és bukni fog vele ő is” – fogalmazott. A volt kormányfő hozzátette: az 50-es évek óta nem ítéltek el minisztert vagy volt minisztert kémkedés vádjával, és most sem hiszi el Szilvásyról, hogy rárontott volna a nemzetre.

Az MSZP is hisz Szilvásy György ártatlanságában, ezért az ügyiratok nyilvánosságára hozatalát követelik. A pártelnök szerint csak így lehet tisztázni, hogy nem koncepciós eljárás folyt a volt miniszter ellen.

Maffiabaloldal működött

A mai ítélet is azt bizonyítja, hogy a szocialista kormányok alatt maffiabaloldal működött Magyarországon – így reagált az ítéletre a Fidesz kommunikációs igazgatója. Szerinte ennek a központi figurája, Szilvásy György volt, aki Gyurcsány Ferencnek, Bajnai Gordonnak és Mesterházy Attilának is közeli munkatársa volt.

„A mai napon a bíróság ítélete is nyilvánvalóvá tette, hogy a maffiabaloldal veszélyes Magyarországra és veszélyes a társadalomra is. Nyilvánvalóvá tette, hogy a maffiabaloldal szereplői korábban nem a köz érdekében, Magyarország javára dolgoztak” – fogalmazott.

Az állambiztonságot veszélyeztették

A kémüggyel az állambiztonságot veszélyeztették a volt titkosszolgálati vezetők – ezt Gálszécsy András titkosszolgálatokat felügyelő egykori tárca nélküli miniszter mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Azt sem zárta ki, hogy ezt valamilyen külső nyomásra tették. „Elképzelhetetlennek tartom, hogyha egy külföldi szakember beszabadul egy másik ország titkosszolgálatába és a tetejébe, még munkát is végeztetnek vele, hogy ne terjedjen ki a figyelme sok minden másra, amikor sokféle információhoz hozzájuthat, azt elképzelni nem tudom. Megértem, hogy az ügyvédek védik az ügyfeleiket, de azokat aligha vitathatják el, hogy Galambos úr engedélyével külföldiek bementek a nemzetbiztonsági hivatalba, ott mindenféle technikai munkát végeztek. Saját tisztjeiket hallgattatták le velük, illetve saját tisztjeik igazmondásáról igyekeztek meggyőződni” – mondta  Gálszécsy.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!