2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Körhinta 11:00

A kémgyanúba keveredett Kovács lemondását követelik

2014. május 20., kedd 19:05, frissítve: szerda 07:03

A kémgyanúba keveredett Kovács Béla lemondását követelik a parlamenti pártok. A konspirációt alátámasztó felvételek ellenére a Jobbik nem hajlandó visszahívni EP-jelöltjét. Kovácsot külföldi titkosszolgálatok is figyelték.

A kémgyanúba keveredett Kovács Béla lemondását követelik a parlamenti pártok. A Fidesz szerint az ügy már nem a politikusról, hanem a Jobbik kapcsolatairól szól. A konspirációt alátámasztó felvételek ellenére a radikális párt elnöke nem hajlandó visszahívni EP-jelöltjét. A Liberálisok szerint a Jobbik fedőszervezetként működik.

Akár egy kém. Feltűnés nélkül akart távozni a hétfői nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatása után Kovács Béla. A Jobbikos EP-képviselőjelölt Vona Gáborral tartott volna sajtótájékoztatót, de váratlanul sarkon fordult és elszaladt. Az újságírók hiába üldözték.

A kémgyanúba keveredett Kovács szombaton a Veszprém megyei Kertán még egy lakossági fórumon azt állította: a Jobbikba történő belépése után a legmagasabb pártvezetői szinten született döntés az Oroszországgal való kapcsolatok szorosra fűzéséről, többször Vona Gábort is elvitte Moszkvába. „A keleti nyitás programja, attól függetlenül, hogy ezt valahogy próbálják rám húzni, nem az én ötletem volt, hanem Vona Gábor elnök úré, erről még 2006-ban beszélgettünk vele eléggé hosszasan” – mondta Kovács Béla.

Vona nem hívja vissza Kovácsot

A Jobbikot ért kémvádakkal kapcsolatban hétfőn Vona Gábor még viccelődött az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A zárt bizottsági ülésen bemutatott kép és hangfelvételek ellenére a pártelnök nem hajlandó visszahívni Kovács Bélát az EP-jelöltek közül.

„A Jobbik nem védené a védhetetlent, ha nem lenne kételyünk afelől, hogy ez egy külföldi parancsra megrendezett koncepciós eljárás” – közölte Mirkóczki Ádám. A Jobbik-szóvivő szerint Kovács Béla azért tűnt el a nyilvánosság elől, mert kórházban van.

Hazaárulót támogat a Jobbik – Németh Szilárd szerint. A nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke továbbra is választ vár arra Vona Gábortól, hogy a kémügybe keveredett Kovács Béla milyen forrásokból támogatta a pártot. Németh Szilárd aggályosnak tartja, hogy a radikális párt olyan jelöltet indít az európai parlamenti lista befutó helyén, aki hosszú ideje, konspiratív módon tartott kapcsolatot az orosz titkosszolgálattal. A nagyobbik kormánypárt politikusa utalt arra is, hogy a nemzetbiztonsági bizottság ülése óta Kovács Béla hallgat, márpedig erre szerinte csak akkor van oka, ha rejteget valamit.

„Nem csak Kovács-ügyről van szó. A Jobbiknak nagyon komoly a felelőssége, és ez az elnököt terheli, amiért Kovács Bélát közszereplőként tartják életben. Kovács jövőjéről Vona Gábor dönt. Hát Kovács Bélát Vona Gábor hozta, Kovács Béla mellett Vona Gábor áll ki, Kovács Béla jövőjéről Vona Gábor dönt” – fogalmazott Németh Szilárd.

Fodor fedőszervezetnek tartja a Jobbikot

A liberálisok szerint is többről van szó. Fodor Gábor fedőszervezetnek tartja a Jobbikot, amelynek teljes kapcsolatrendszerét és pénzügyeit is a nemzetbiztonsági bizottsággal világítaná át, vizsgálva az orosz mellett az iráni szálat is.

Az MSZP szerint nemcsak Kovács Bélának kellene visszalépnie, hanem az teljes EP-listát törölnie kellene a radikális pártnak, hiszen a képviselőjelöltjei nem a nemzeti érdeket képviselik: a listát vezető Morvai Krisztina kilépne az unióból, a szakértője, Gaudi-Nagy Tamás által szervezett tüntetésen pedig leköpték a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét.

Nemcsak a magyar kémelhárítás, más európai titkosszolgálatok is figyelték már a jobbikos politikus ténykedését és orosz kapcsolatait – tudta meg az Index. Értesülésük szerint a belga, a francia és a lengyel kémelhárítás is segédkezett Kovács Béla működésének feltérképezésében. Bővebben >>>

A nyugati sajtó is foglakozik Kovács Béla kémügyével, a lapok arra emlékeztetnek, hogy a jobbikos politikus a Krím bekebelezését is támogatta. Az elmúlt öt évben az unióban a tagállami hatóságok 26 esetben kérték politikusok mentelmi jogának felfüggesztését, ebből egy volt kémügy.  Bővebben >>>

A kémügy után az MSZP-nek és a Bajnai szövetségnek is át kellene gondolni, hogy leülnek-e vitázni a Jobbik EP-listavezetőjével pénteken – ezt javasolja a Demokratikus Koalíció szóvivője. Gréczy Zsolt azt mondta: a szocialisták szerdán döntenek a kérdésben, de bízik abban is, hogy Bajnai Gordon lemondja a részvételt. Korábban Gyurcsány Ferenc levelet írt Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének és Bajnai Gordonnak, amelyben úgy fogalmazott, hogy egy vita a náci eszméket hirdető Jobbikkal semmiképpen nem szolgálja a demokrácia ügyét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!