2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Kemény mínuszokat és havazást hoz a hétvége

2014. december 25., csütörtök 17:49, frissítve: szombat 10:45

A hét végére lehűl a levegő, a déli és nyugati megyékben vasárnap hó is eshet. Szilveszter éjszaka mínusz 15 fok is lehet az ország egyes részein.

Kettéhasadt fák, letört ágak: még látszanak a december eleji ónos eső pusztításának nyomai a Normafánál. Karácsony első napjának délelőttjét azonban többen a szabadban töltötték, az időjárás az évszakhoz képest hat fokkal volt melegebb. A hidegfront karácsony másnapjára Magyarország fölé ér, de egyelőre nem lesz hidegebb 0 foknál. Szilveszterre azonban lehűl a hőmérséklet, 30-án, 31-én az ország nagy részén -1, -2 Celsius-fokra kell számítani napközben, éjszakánként pedig -15 fokos hideg is lehet.

„Vasárnap a legtöbb helyen egy tőlünk délre vonuló ciklon okoz havazást. Északkeleten, az északkeleti megyékben várható a legkisebb valószínűséggel hó, illetve ott csak kevés helyen eshet. A délnyugati országrészben várható a mostani számítások szerint a legtöbb havazás, ott helyenként az öt centimétert is meghaladhatja a hóréteg vastagsága” – tájékoztatott Vadász Vilmos meteorológus.

A közútkezelő diszpécserközpontjában napi 24 órán át figyelik az autópályákat, főutakat. November 10-én álltak át téli üzemmódra, ha leesik a hó, 3500 munkás takarítja az ország 31 ezer kilométeres közúthálózatát, vagy annak egy részét.

„Társaságunk a téli időszakban összesen több mint 850 munkagépet tud mozgósítani, emellett több száz, úgynevezett lehívható munkagép is rendelkezésünkre áll, ha haváriahelyzet adódna. Kezdőkészleten pedig több mint 100 ezer tonna útszóró sót halmoztunk fel. Első körben az autópályákon, majd a főutakon, végül pedig a mellékutakon és a bekötőutakon végezzük el a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkálatokat. Van olyan helyzet is, amikor megelőzésképpen kálcium-klorid-oldatot, illetve útszóró só keverékét juttatjuk ki a burkolatra, hogy megakadályozzuk a friss hónak a letapadását” – nyilatkozta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút szóvivője.

2015 első napjaiban újabb melegfront érkezik, de az idő télies marad.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!