2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Kékszalag: 521 vitorlás verseng a leggyorsabb címért

2013. július 25., csütörtök 15:16, frissítve: péntek 10:17

Csütörtök reggel 9-kor rajtolt el Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenyének mezőnye a balatonfüredi mólótól. A 45. Kékszalagon a „Balaton leggyorsabb hajója” címért versengenek a vitorlások. Az idei az utolsó verseny, ahol még csak az egytestű, hagyományos vitorlások indulhattak, jövőre megszűnnek a korlátozások.

Vízimentők biztosítják az idei 45. Kékszalag versenyt, ami ma rajtolt el Balatonfüreden. Két éve több száz embert kellett kimenteni a viharos vízből. A Balaton még a tapasztalt vitorlázók számára sem könnyű terep.

– A Balaton veszélyesebb sokszor, mint a tengeri vitorlázás: rövidek a hullámok, furcsán interferálnak, hirtelen jön a vihar. A Balaton egy kifejezetten veszélyes tó – magyarázta Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

A vitorlázás technikai sport. Bár a kapitányok forgatókönyveket készítenek, az időjárás mindig okozhat meglepetéseket. „Nagyon fontos, hogy az ember lássa, hogy hol alakulnak ki szelek, és hogy melyik partot választja” – mondja Láng Róbert, a Nemere II. tulajdonosa.

A Kékszalag hagyományosan a magyar vitorlázás legfontosabb eseménye. Az idei versenyen 521 hajó állt rajthoz. Idén 2. alkalommal versenyez egymással a Nemere II. a Siroccó és a Lillafüred a az európai vizeken is kuriózumnak számító három 75-ös cirkáló.

„Én egy nagyon jó meccset várok hármunk közül, meg akarjuk nyerni ezt a hármas meccset, és szeretnénk abszolútban is a lehető legjobb helyen végezni. Ha jó szél van, jó erős szél van, az kedvez nekünk, egy 10 tonnás hajóval elég elöl lehet végezni” – nyilatkozta Gál András Levente, a Lillafüred kapitánya.

Az igazi esélyesek azonban a modern hajók,a Lisa, a Raffica, a Principessa vagy az Avatar lehetnek. Az első befutók várhatóan még ma megérkeznek, a lassúbb hajóknak a verseny akár szombat reggelig eltarthat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!