2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Kegyetlen mészárlás: újabb részlet derült ki az ámokfutóról

2012. december 15., szombat 20:04, frissítve: hétfő 07:15

Rokonai szerint autista volt a connecticuti ámokfutó. A 20 éves férfi pénteken egy iskolában mészárolt le 27 embert, többségük 5-10 éves gyermek. A tragédia miatt Barack Obama elnök négynapos gyászt rendelt el.

A támadás után egy nappal, szombaton még helyszíneltek a rendőrök a connecticuti iskolánál. Pénteken egy fekete ruhás, golyóálló mellényt viselő férfi lépett az épületbe, és válogatás nélkül lövöldözni kezdett, majd magával is végzett. A rendőrség 18 gyermek és 7 felnőtt holttestét találta a helyszínen, két kisgyerek a kórházban halt meg. A tettes anyjának holttestére pedig egy közeli városban találták rá. „A nyomozóink a tetthelyen és a másik helyszínen, – ahol a női holtestet találták – találtak bizonyítékot, amelyből kiderül, hogy hogyan és legfőképpen miért történt ez az eset” – közölte a connecticuti rendőrség szóvivője, Paul Vance.


A rendőrség azonosította az elkövetőt, a 20 éves Adam Lanzát, aki rokonai szerint valószínűleg autista volt. Korábban 24 éves bátyját nevezték meg az ámokfutónak, mert a tettes holtteste mellett az ő papírjait találták. A rendőrségi nyomozás azt is kiderítette: az elkövető erőszakkal jutott be az iskolába. „Úgy véljük, egyáltalán nem engedték be, hanem erőszakosan behatolt. Egyelőre ennyi, amit erről tudunk” – tette hozzá Paul Vance.

A gyermekeket az iskola könyvtárának ügyintézője kezdte el menteni. Ő vitte be őket a könyvtárba és eltorlaszolta az ajtót. „Kopogtak az ajtón és azt mondták: rendőrség. Nem akartuk kinyitni. Így először benyújtottak az ajtó alatt egy jelvényt. Mivel egy polcot toltunk az ajtó elé így először azt kellett elmozdítanunk” – árulta el a könyvtári alkalmazott.

Az ámokfutó szomszédai, ismerősei szerint csendes, visszahúzódó gyerek volt, szülei három évvel ezelőtt elváltak. A tragédia miatt az amerikai elnök négynapos nemzeti gyászt rendelt el. A lövöldözés újabb vitát váltott ki a fegyvertartási törvények szigorításáról, a tettesnél is több lőfegyvert találtak, az anyja tulajdonában voltak. „A fegyvereket egy célra fejlesztették ki, hogy öljenek velük. A támadófegyvereket arra tervezték, hogy olyan sok embert lehessen megölni velük, amennyit lehet, a lehető leggyorsabban” – nyilatkozta egy marylandi lakos.

A pénteki volt a legtöbb áldozatot követelő mészárlás az Egyesült Államokban a 2007-es virginiai iskolai lövöldözés óta, amelyben 32-en haltak meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!