2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Kedden döntenek a miniszterelnök utódjáról

2013. június 18., kedd 08:48, frissítve: szerda 10:35

Kedden dönt a cseh kormánypárt a miniszterelnök utódjáról.

Petr Necas hétfőn adta be a lemondását, miután kiderült, hogy a kabinetfőnöke állami cégek vezetői tisztségeit ajánlotta képviselőknek a szavazataikért cserébe. A cseh sajtó szerint az is valószínű, hogy a politikusasszony a kormányfő szeretője volt, és a titkosszolgálattal figyeltette a miniszterelnök feleségét. Előre hozott választás csak akkor lesz, ha a kormányzó jobboldali koalíció nem tud megegyezni Necas utódjáról.

„Elnök úr, fogadja el a lemondásomat” – kezdte Petr Nacas az elnöki palotában. A miniszterelnök a múlt héten kezdődött botránysorozat miatt távozik. Ellene még nem emeltek vádat, de nyolc emberét már őrizetbe vették.

„Az alkotmány értelmében felkérem, hogy ön és a kormánya egy új kabinet kinevezéséig ügyvezető szerepet töltsön be. Emellett engedje meg, hogy a magánéletben boldogságot és nyugalmat kívánjak önnek” – válaszolta Milos Zeman.

Nyugalomban Necasnak egy ideig nem lesz része, közvetlen beosztottjait ugyanis hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják. Kabinetfőnöke jól fizető állásokat adott parlamenti képviselőknek a szavazataikért cserébe. A politikusnő a cseh sajtó szerint a miniszterelnök szeretője is volt, féltékenységből a katonai titkosszolgálattal figyeltette meg a válófélben lévő kormányfő exfeleségét. Necas távozása ellenére a hárompárti kormánykoalíció a helyén marad.

„A pártvezetés dönt az új kormány összetételéről, a koalíciós partnereinkkel együtt. A jövő májusi választásig a kormány kitölti a mandátumát” – közölte Martin Kuba, a polgári oldal vezetője.

A felmérések szerint a baloldali ellenzék kétharmados többséget szerezne, ha most lennének az előre hozott választások. A mostani kormánykoalíció két kisebb tagja pedig be sem jutna a parlamentbe.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!