2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Juncker tagadja, hogy adóelkerülésre biztatott

,

2014. november 12., szerda 15:05, frissítve: kedd 18:21

Cáfolja az Európai Bizottság elnöke, hogy még luxemburgi miniszterelnökként adóelkerülésre biztatta a hazájában megtelepedett külföldi cégeket. Oknyomozó újságírók nemrég derítették ki, hogy éveken keresztül több mint 300 multicég titkos megállapodást kötött a luxemburgi adóhatósággal adóminimalizálás miatt. Jean-Claude Juncker 18 évig volt az ország miniszterelnöke, szerinte minden szabályosan történt.

Máris magyarázkodnia kellett az Európai Bizottság elnökének, pedig még csak tizenkét napja vette át a testület vezetését. Jean-Claude Juncker váratlanul jelent meg az újságírók előtt, az Európai Bizottság szokásos brüsszeli sajtótájékoztatójára ugyanis csak két helyettesét várták. A bizottsági elnök múlt héten keveredett egy adóelkerülési botrányba.

Oknyomozó újságírók több ezer oldalnyi dokumentumot hoztak nyilvánosságra, ami arról szólt, hogy Luxemburg titkos megállapodások keretében mintegy 340 multinacionális nagyvállalat számára kedvezményes adózást biztosított, egyfajta adóparadicsomként működött. A nagyhercegségben Juncker 20 éven keresztül pénzügyminiszter, 18 évig pedig miniszterelnök is volt. A bizottsági elnök csak azt ismerte el: későn állt a nyilvánosság elé.

– Számolnom kellett volna azzal, hogy múlik az idő, és ezért az emberek rossz következtetéseket vonnak le, mert öt napig nem jelentem meg – közölte az Európai Bizottság elnöke.

Jean-Claude Juncker szerint mindenben szabályosan járt el miniszterelnökként, az adóelkerülési lehetőséget pedig azzal magyarázta, hogy Európában nagy különbségek vannak az adórendszerek között. Ezt pedig bizottsági elnökként meg akarja szüntetni.

– Egész életemben azért dolgoztam, hogy nagyobb mértékű legyen a harmonizáció, már 1991-ben, a luxemburgi elnökség során az áfa terén is erre törekedtem, és most is azt szeretném, hogy ha fiskális szempontból automatikussá válna az információcsere a tagállamok között, és megfelelő forrásadózási rendszerek alakulnának ki – magyarázta.

Juncker ügyében a bizottság versenyügyi biztosa vizsgálatot indított. A bizottsági elnök szerint „nincs érdekellentét” a nyomozás és az ő tisztsége között, és ha kell, válaszolni fog a kérdésekre.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!