2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Juncker sorsa ma eldől

2014. július 15., kedd 08:04, frissítve: kedd 14:03

Kedden szavaz az Európai Parlament Jean-Claude Juncker kinevezéséről az Európai Bizottság élére. A luxemburgi politikusnak várhatóan meglesz a többsége.

Az Európai Parlament kedden választja meg az Európai Bizottság következő elnökét, aki ősszel foglalhatja el José Manuel Barroso székét. Az egyetlen jelölt Jean-Claude Juncker, akit előzetesen a nagyobb frakciók támogatásukról biztosítottak, így vélhetően meglesz a szükséges többség.Juncker programbeszédében 300 milliárd eurós befektetési programot szorgalmazott a gazdasági növekedés és munkahelyteremtés előmozdításához.

A volt luxemburgi miniszterelnöknek a 751 európai parlamenti képviselő közül 376 támogatására van szüksége. A néppárti és a szocialista, illetve liberális frakció szavazataival minden bizonnyal meglesz a szükséges többség. Még akkor is, hogyha a tizenkét fideszes képviselő jelezte, nemmel fog voksolni a titkos választáson, és a szocialisták közül sem támogatja mindenki.

A korábbi meghallgatások során Junckerrel szemben az egyik legélesebb kritika az volt, hogy miközben az adóelkerülések ellen hirdetett harcot, éppen az adóparadicsomnak számító Luxemburgnak volt a miniszterelnöke. A hercegség ellen jelenleg is vizsgálódik a bizottság, mert a gyanú szerint méltánytalan adókedvezményt adott egy-egy nagyvállalatnak.

Ugyancsak bírálni szokták Junckert azért, mert az eurót használó tagállamokat tömörítő csoport elnökeként nem tett hatékony lépéseket a gazdasági válság negatív hatásainak csökkentéséért. Programbeszédében Jean-Claude Juncker azt mondta, közös módszereket kell alkalmazni az unióban, és vissza kell szerezni az emberek bizalmát.

– Európa elveszítette szavahihetőségét, az unió és a polgárok közötti távolság növekedett. Csak a teljesen vakok és süketek nem látják ezt. Az Európai Unió nagyon gyakran kell hogy magyarázkodjon […] Európának egy széles körű reformtervre van szüksége – mondta Jean-Claude Juncker.

Juncker egyébként kiáll az euró mellett, támogatja a szabad munkaerő-vándorlást, az egységes minimálbért, és nem a takarékosságra, hanem a költségvetési fegyelemre helyezi a hangsúlyt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!