2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Jelentősen nőhet az autóhitelesek terhe

2015. január 17., szombat 20:30, frissítve: hétfő 09:12

Szakértők arra számítanak, hogy számottevően megnőhet a bedőlt autóhitelek száma a frank erősödése miatt. Az árfolyam erősödése csütörtökön kezdődött, akkor 400 forint felett volt az árfolyam, pénteken 320 forint körül jegyezték. Az autókölcsönök törlesztőrészletei 20 százalékkal is emelkedhetnek – ez akár tíztől huszonötezer forintig terjedő pluszkiadást jelenthet havonta. A Fidesz frakcióvezetője szerint leghamarabb tavasszal dönthetnek arról, hogy miként segítsenek az autóhiteleseken.

Csütörtökön szakadt be a forint árfolyama – volt olyan pénzváltó, ahol 450 forintért kínálták a frankot. Az ok a svájci jegybank döntése, amely elengedte a frank euróval szembeni árfolyamküszöbét.

Az alpesi deviza erősödése miatt elemzők szerint az autóhitelesek havi törlesztőrészlete 24 százalékkal emelkedhet. Ha valaki például 2005-ben 2,8 millió forint frankalapú hitelt vett fel a kocsijára, akkor a kezdőrészlete huszonegyezer forint volt. Ez mostanra már több mint a duplájára, ötvenezer forintra nőtt. Bár az adós már visszafizetett 4,5 millió forintot, még mindig maradt 6300 frank tartozása, ami a mostani 320 forintos árfolyamon több mint 2 millió forintot jelent. „Innentől kezdve 2 millió forintról fogják számolni a havi törlesztőrészletet. Ebben a példában szerintem olyan tizenötezer forinttal megnő” – vélekedett Stoff László, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete Borsod-Abaúj-Zemplén megyei képviselője.

Jelenleg az autóhitelesek körülbelül negyedének van kilencven napon belüli tartozása. Szakemberek szerint ők kerülhetnek nehéz helyzetbe, és nőni fog a nemfizetők aránya. Sok esetben a hitel bedöntése sem jelent megoldást, mert az autó értéke nem fedezi a még fennálló tartozást. „Itt a klasszikus végrehajtási formák jöhetnek be, amelyeknek az egyik leggyakoribb megvalósulása a meglévő fizetés terhelése körülbelül 30 százalékos mértékben” – mondta Sándorfi Balázs. A Bankmonitor ügyvezetője kivárást javasol az autótulajdonosoknak. „Kicsit higgadtan gondoljuk át, hogy milyen lehetőségek vannak, olvassuk el a szerződésünket, várjunk egy picit, nézzük meg, hogy a devizapiac megnyugszik-e. A legklasszikusabb módszer az, hogy ha bajban vagyunk, akkor először próbáljunk meg beszélni a számunkra hitelt nyújtó bankkal” – javasolta Sándorfi Balázs.

Türelemre int a Fidesz frakcióvezetője is. „Autóhitelesekre is vonatkozik a bankok elszámoltatása, ami azt jelenti, hogy az összes, főleg devizaalapú autóhiteles mind pénzt fog visszakapni.” Rogán Antal a Hír TV Versus című műsorában azt mondta, majd akkor döntenek az autóhitelesek ügyéről, ha stabilizálódott a frank árfolyama. „Látni kell, hogy a probléma nagy, és valószínűleg fenn is marad, de azt hozzá kell tenni, hogy most mindenképpen pénz áll a házhoz. Három-négy hónap múlva meg fogjuk nézni, hogy mit tudunk tenni” – jelentette ki a politikus.

A frank erősödése 377 ezer devizahitel-szerződést érint Magyarországon. A legtöbbet az autóhiteleseken kívül a személyi kölcsönnel rendelkezők veszíthetik. A lakáshiteleseket az árfolyamváltozás nem érinti: az általuk felvett devizakölcsönt a tavaly rögzített 256 forinton váltják át.

A Jobbik kiterjesztené az árfolyamgátat

Az árfolyamgát kiterjesztését javasolja az autóhitelesekre és a szabad felhasználású hitelt felvevőkre a Jobbik a kormánynak. A radikális párt frakcióvezető-helyettese a távirati irodának azt mondta, az intézkedést átmeneti jelleggel kellene kiterjeszteni az érintett hitelesekre, hogy ne szenvedhessenek kárt a mostani árfolyam-ingadozások miatt. Z. Kárpát Dániel hozzátette, pártja hosszú távon a devizahitelek felvételkori árfolyamon való forintosítását tartja megoldásnak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!