2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Közel kétezer kilométeren védekeznek az árvíz ellen

2013. április 1., hétfő 12:10, frissítve: hétfő 16:44

Csaknem 2000 kilométeren védekeznek az árvíz ellen. Javult a helyzet a vasárnapihoz képest, de több helyen a belvíz okoz gondot. Több utat lezártak, három település nem megközelíthető.

Csaknem 2000 kilométeren védekeznek az árvíz ellen – ismertette az eddigi adatokat rendkívüli sajtótájékoztatón a Belügyminisztérium helyettes államtitkára. Hoffmann Imre azt mondta, a legtöbb helyen másod- és harmadfokú készültség van érvényben. A Zagyván délelőtt érte el a készültségi szint a legmagasabb fokozatot. Az államtitkár arra figyelmeztetett: a továbbiakban a belvíz elleni védekezésre kell összpontosítani.

– Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízjelző szolgálata folyamatosan értékeli és elemzi a hidrometeorológiai előrejelzéseket, és ezek alapján készülünk fel a védekezésre – közölte Hoffmann Imre. – Biztosíthatok mindenkit, hogy a szakszerű védekezésnek megvannak a feltételei, és ezt tesszük. A talaj rendkívüli módon el van ázva, és a befogadóképessége igen alacsony. Ezért az árvizek magas szinten, gyorsabb lefolyással történnek. A belvízi védekezés a következő feladatunk, jelenleg 140 ezer hektáron történik belvízi védekezés – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A hatóságok országszerte segítenek az ár- és belvízi helyzet megoldásában. A szivattyúk több mint egy napja folyamatosan működnek.  „A védelmi osztagunk két helyen töltésmagasítási munkálatokat, egy helyen egy zsiliplevédését folytatja, illetve több helyen mobilszivattyú-telepítések történnek a térségben – mondta a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője. – Az elmúlt 24 óra alatt a mobil és fix beépítésű szivattyúink közel 5 millió köbmétert emeltek át a vízügyi igazgatóság működési területén, ennek ellenére a belvízi elöntés folyamatosan nő. Jelenleg 26 ezer hektárhoz közelít, és folyamatosan emelkedésre számítunk a következő napokban” – közölte Lovas Attila.

Három települést elzárt az árvíz a külvilágtól. A Vas megyei Csénye, Bögöt és Porpác egyelőre megközelíthetetlen közúton, mert a vízátfolyások miatt le kellett zárni a községekhez vezető alsórendű utakat.

A Rábán is a legmagasabb fokú az árvízvédelmi készültség. A tetőzést délelőttre várták a szakemberek. A tűzoltók tíz esetben avatkoztak be, jellemzően pincékből és árkokból szivattyúzták a vizet. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelőszolgálatot látnak el, jelentésük szerint Vas megyében a kisebb vízfolyások, patakok már apadni kezdtek.

Dombóváron egész éjszaka szivattyúztak a Tolna megyei katasztrófavédők. A településen 100 házat veszélyeztetett a belvíz, de az összes ingatlant meg tudták védeni. Döbrököz térségében megerősítették a Kapos jobb és bal partján lévő töltést, ott jelenleg figyelő és jelentő szolgálat működik. A friss adatok alapján Tolnában is apadnak a vízfolyások.

A Somogy megyei Babócsán hétfőn tetőzött a Rinya-patak, egy nap alatt csaknem 20 centimétert emelkedett a vízszint. A katasztrófavédők több ezer homokzsákkal védték a lakóházakat, így sikerült elkerülni, hogy a víz elérje az épületeket. A patak azonban több helyen kilépett a medréből, erdőket és szántókat öntött el.

 

Két családot kellett kimenekíteni

Az ország keleti felén is apadnak a folyók. A Nógrád megyei Ipolytarnócnál vasárnap több száz homokzsákkal kezdték meg a védekezést. A javuló helyzet ellenére éjjel két családot kellett kitelepíteni otthonából. – Hajnai fél 4-kor két épületből összesen tíz fő kitelepítésére került sor, ők jelezték, hogy igénybe szeretnék venni az önkormányzat által felajánlott szükségelhelyezést, négy felnőtt, illetve 6 gyermek jelenleg is a volt iskola épületében tartózkodik – mondta Faragó Sándor tűzoltó alezredes. Mivel az Ipoly Szlovákiából ered, ezért az ottani hóolvadást követően újabb ár várható – számolt be a Hír TV munkatársa a helyszínről.

Hétfőn sehol sem várható komolyabb csapadék. Délután akár plusz tíz fok is lehet, ennek ellenére az ország északi felén jelenleg elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a talaj menti fagyok miatt. A keddi napon egy újabb mediterrán ciklon várható, amiből főleg a déli és a középső megyékben várható jelentős csapadék – közölte Bátkai Zsolt meteorológus.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!