2024. 05. 15. Szerda Zsófia, Szonja napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:25

Tízezreknél még mindig nincs áram, fémtolvajok nehezítik a munkát

2013. március 17., vasárnap 14:00, frissítve: vasárnap 18:18

Már nincs hótól elzárt település az országban, és folyamatosan csökken a járhatatlan utak száma is. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azonban még mindig tízezrek vannak áram nélkül. Egyes területeken színesfémtolvajok „munkálkodása” nehezíti a helyreállítást.

Folyamatosan állítják helyre az áramszolgáltatást Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az üzemzavar elhárítása azonban a kritikus közlekedési viszonyok miatt lassan halad. Az E.ON szóvivőjének közlése szerint 61 településen szünetel továbbra is részben vagy egészben az áramszolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy 30 ezer alá csökkent az ellátás nélkül maradt fogyasztók száma. Az E.ON a Dunántúlról is átvezényelte kollégáit a helyreállítási munkákhoz, hogy leváltsák a Nyírségben már 48-50 órája talpon lévő kollégáikat. A közlekedési viszonyok miatt nehezen tudják megközelíteni a hibahelyeket is, sokszor a katasztrófavédelem lánctalpasai is elakadnak a hóban és sárban.

Színesfémtolvajok is elkezdték „munkálkodásukat”

Nemcsak az időjárás, a lopások is nehezítik a helyreállítási munkákat – mondta el a Hír Televíziónak az ÉMÁSZ szóvivője. Boross Norbert azt közölte: az elmúlt napokban az ítéletidő oszlopokat tört ki és vezetékeket szakított le, megbénítva ezzel a Bodrogköz, a Hegyköz és a Taktaköz áramellátását. Az ÉMÁSZ-t is a katasztrófavédelem segíti a folyamatos munkavégzésben, mára 7 ezerre csökkent azon fogyasztási helyek száma, ahol nincs áramszolgáltatás.

„Továbbra is súlyos a helyzet az ÉMÁSZ ellátási területén a Bodrogközben, ahol a szombat esti helyreállítás után újabb üzemzavar merült fel – közölte Boross Norber. – Vélhetően azonban ezt délutánra sikerül megoldani. Probléma, hogy a lánctalpasok sem képesek a felázott földön, a talajon közlekedni, ezért a honvédség segítségét kértük. A legszomorúbb az egészben azonban az, hogy a környéken színesfémtolvajok is elkezdték »munkálkodásukat«, a földre szakadt vezetéket levágják és feldarabolják, ezzel is megnehezítve a helyreállítást. Azt kérjük, ha valaki ilyen gyanús vagy jogosulatlan munkavégzést lát, azt jelezze vagy a rendőrségnek, vagy az ÉMÁSZ központi telefonszámán” – tette hozzá.

Délután indít útnak a katasztrófavédelem egy aggregátorszállítmányt az áram nélkül maradt térségekbe – mondta el a Hír Televíziónak Hajdú Márton, a katasztrófavédelem helyettes szóvivője. A szolgáltatás helyreállítása érdekében speciális műszaki mentők is a Nyírségbe utaznak. A honvédség katonái is részt vesznek az üzemzavar elhárításában, a kétéltű lánctalpas járművek már harmadik napja segítik a vezetékek helyreállítását.

„A mai nap folyamán indulnak el Budapestről, valamint a környező megyékből a Hunor mentőszervezet azon speciális egységei, akik kutatás-mentésben, műszaki mentésben szereztek nagy tapasztalatokat, illetve rendelkeznek azokkal a speciális mentőeszközökkel, amikkel ezeket a felborult oszlopokat fel lehet darabolni, és újra a helyükre lehet állítani őket – közölte Hajdu Márton. – Jelenleg a vízellátással kapcsolatos fennakadásról nem érkezett bejelentés. Budapestről indul még a mai nap folyamán aggregátorokkal egy szállítmány, amely a legkritikusabb térségekben tudja majd biztosítani az áramellátást” – tette hozzá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Nincs elzárt település

Már nincs elzárt település és húszra csökkent a járhatatlan utak száma az országban. A Magyar Közút Nomprofit Zrt. szóvivőjének tájékoztatása szerint továbbra is Komárom-Esztergom megyében van a legtöbb, tizenhárom lezárt út, de Fejér, Pest, Somogy, Tolna és Veszprém megyében is van még olyan alsóbbrendű útszakasz, amely autóval járhatatlan. Sok térségben 3-5 méteres hótorlaszokat kell a munkagépeknek elbontaniuk, amely rengeteg időt igényel – közölte Pécsi Norbert Sándor. Az elmúlt napokban, csütörtöktől vasárnap délelőttig összesen 18 ezer munkaórát teljesítettek a közút munkagépei – emelte ki a szóvivő.

Mint arról korábban beszámoltunk, az M1-es autópálya forgalma Hegyeshalom irányába szombat késő délután indult újra, de a 67-es és 85-ös kilométerszelvények közötti útszakasz takarításán még az éjjel is dolgoztak. A délelőtti órákban az M1-es kivezető szakaszán zavartalan volt a forgalom – számolt be a helyszínről a Hír TV munkatársa. Bár a burkolatok felülete már teljesen száraz és jó útviszonyok mellett lehet közlekedni, de nem árt odafigyelni az időnként felélénkülő szélre, erős széllökésekre – figyelmeztetett kollégánk. Egy-két méteres hótorlaszok még akadnak, de ezek a pálya szélén, a leállósávban találhatók.Továbbá kisebb hóbuckák, illetve olajfoltok is balesetveszélyt okozhatnak. A sztráda egyes szakaszain sebességkorlátozás van érvényben, azonban az ezt jelző táblákat az erős szél sok helyütt felborogatta, így azok nem látszanak – emelte ki a Hír TV tudósítója.

14 órától ismét fizetősek lesznek a hazai autópályák, így az M1 is. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az utak helyreállítása és a forgalom megindítása miatt visszavonja korábbi intézkedését, amellyel díjmentessé tette a sztrádákat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!