2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Játékautó-távirányítót használhattak a robbantáshoz

2013. április 25., csütörtök 13:15, frissítve: péntek 11:47

Játékautó-távirányítót használhattak a bostoni kettős robbantás feltételezett elkövetői. A washingtoni nyomozók szerint a testvérpár egy jemeni újságból tanulta meg a pokolgép-készítést. Sajtóértesülések szerint ma az Egyesült Államokba érkeznek a testvérpár szülei, hogy átvegyék az idősebb merénylő holttestét.

Több ezren vettek részt szerdán annak a rendőrtisztnek a búcsúztatásán, aki a bostoni kettős merénylet gyanúsítottjai után folytatott hajtóvadászat során vesztette életét. A megemlékezésen felszólaló amerikai alelnök szerint a terroristák soha nem fojthatják meg a szabad Amerika szellemét: „Soha nem győzhetnek le, soha nem buktathatnak vagy szállhatnak meg minket. Legyen szó a központi al-Káidáról vagy két torz, perverz és gyáva önjelölt dzsihádistáról itt, Bostonban” – mondta Joe Biden Amerikai alelnök.

A merényletek kórházban ápolt 19 éves gyanúsítottja – aki ellen terrorizmus miatt emeltek vádat – kedden beismerte a nyomozóknak, hogy indítékaik között az Egyesült Államok iraki és afganisztáni háborúja is szerepelt. Dzsohar Carnajev bátyját Moszkva kérésére 2011-ben az FBI is kihallgatta radikális nézetei miatt, de nem találták gyanúsnak. Neve másfél évvel ezelőtt a CIA kérésére egy terrorista adatbázisba is bekerült, de amikor az ügynökség nem kapott további információt Moszkvától, a nyomozást lezárták.

Közben az FBI nyomozói Dagesztánban a testvérpár szüleit is kihallgatták, az orosz titkosszolgálat jelenlétében. Mindkét szülő hisz gyermekei ártatlanságában, az orosz hírügynökségnek azonban megerősítették, hogy csütörtökön Amerikába utaznak, hogy segítsék a nyomozást, és átvegyék a rendőrökkel folytatott tűzharcban életét vesztett Tamerlan holttestét.

Putyin: Szorosabban kell együttműködni

A bostoni robbantás megmutatta, hogy Oroszországnak és az Egyesült Államoknak sokkal szorosabban együtt kell működnie biztonsági kérdésekben – jelentette ki élő televíziós sajtótájékoztatóján az orosz államfő. Vlagyimir Putyin szerint a történtek azt igazolják, hogy Oroszország helyes politikát folytatott a Kaukázusban. Egy újságírói kérdésre válaszolva Putyin határozottan visszautasította, hogy leváltsa a tanügyi intézkedései miatt népszerűtlenné vált oktatási minisztert. Az elnök úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi kormány alig egy éve működik, időt kell biztosítani számára, hogy valóra váltsa elképzeléseit.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!