2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:40

Janukovics visszatérését ígéri

2014. március 11., kedd 09:06, frissítve: kedd 15:19

Továbbra is Ukrajna törvényes elnökének tartja magát Viktor Janukovics. A megbuktatott elnök újságírók előtt beszélt erről. Az ukrán főügyészség közben körözést adott ki a krími autonóm tartomány szeparatista vezetői ellen. Alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásával vádolják őket.

Ukrán tüntetők autókkal próbáltak meg bejutni a Krím félszigetre. Az egyik ellenőrzőpontnál azonban oroszbarát fegyveresek tartóztatták fel őket. Egyikük egyenruháján jól látszott az új kijevi vezetés által feloszlatott Berkut karhatalmi belügyi osztag címere. Az oroszbarát fegyveresek rövid szóváltás után rálőttek az egyik tüntetőre. Ugyanúgy nem engedték át őket, mint korábban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit.

A Krím félsziget gyakorlatilag szinte teljesen orosz felügyelet alá került. A félsziget és Ukrajna közötti határszakaszt elaknásították, és szögesdróttal védelmezik. A határvonal mentén lövészárkokat is ásnak. Katonai konvojt vezényeltek át Szevesztopolból Jaltába. Bár a moszkvai vezetés tagadja, hogy a krími műveletekben részt vevőknek ők adnának parancsot, a járműveken orosz rendszám van.

Az ukrán egységek viszont készek harcolni Ukrajna egységéért. „Ha ellenség lép területünkre, miért néznénk a nemzetiségét? Nem számít, hogy orosz vagy más. Sok katonánk orosz nemzetiségű, ők megértik ezt, és készek harcolni földjükért” – mondta Jaroszlav Kalasnyik ukrán szakaszparancsnok.

Az ukrán kormányfő közben felkérte az Európa Tanácsot, hogy szakembereik vizsgálják ki a február végi, kijevi összecsapásokat, amelyek végül Viktor Janukovics elűzéséhez vezettek, illetve a Krímben történteket. „Nincs legitimitásuk a krími hatóságoknak. Egy csapat bűnöző alkotmányellenesen ragadta magához a hatalmat 18 ezer orosz katona fedezékében – mondta az ukrán kormányfő. – Ez az orosz kormány felelőssége, ők felelnek mindenért, ami a Krímben történik. Az Európa Tanácshoz, az EBESZ-hez és az ENSZ-hez fordulunk, hogy azonnal küldjön oda megfigyelőket” – tette hozzá Arszenyij Jacenyuk. A politikus hozzátette, elutasítják a vasárnapra kiírt népszavazást a félsziget Oroszországhoz csatolásáról.

Janukovics elutasítja az átmeneti vezetést

Az átmeneti kijevi vezetést és az általa hozott döntéseket utasítja el viszont a megbuktatott oroszbarát ukrán elnök. Viktor Janukovics erről a határ túloldalán, a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban nyilatkozott. Janukovics másodszorra beszélt újságírók előtt megbuktatása óta. A visszatérését is ígérő politikus megismételte: puccsnak tartja elmozdítását, szerinte alkotmánysértő a kijevi parlament által május végére kiírt előre hozott elnökválasztás. A megbuktatott ukrán vezető felszólította a külföldi országokat, ne támogassák az új kijevi vezetést, amelyet fasiszta bandának nevezett.

„Mindenki tudja, hogy az amerikai kormány egymilliárd dollárral tervezi támogatni ezt a bandita rezsimet. Ahogy tudom, az amerikai törvények tiltják bármilyen ország kormányának a pénzügyi támogatását, ahol a törvényesen megválasztott elnököt katonai puccsal vagy más jogtalan lépéssel távolították el” – mondta Janukovics.

Közben több krími szakadár vezető ellen körözést adott ki az ukrán főügyészség. Az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásával vádolják őket. Hazaárulás miatt szintén elfogatóparancsot adtak ki az ukrán haditengerészet napokkal ezelőtt kinevezett vezetője ellen, aki hetekkel ezelőtt átállt az oroszbarát erőkhöz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!