2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Janukovics lerohanta volna a tüntetőket

,

2014. február 25., kedd 17:00, frissítve: szerda 10:27

Meglőtték az ukrán elnöki hivatal korábbi vezetőjét, aki Janukovics bizalmasa volt. A politikust pénteken váltották le, azt nem tudni, hogy azóta tartja-e a kapcsolatot a megbuktatott elnökkel. Janukovics ellen az átmeneti kormány Hágában indítana eljárást, emberiesség elleni bűncselekmények miatt. A Janukovics rezidenciájáról előkerült dokumentumok szerint a tüntetések brutális leverésére készült, 22 ezer rendőrt és páncélozott járműveket vezényeltek volna a kijevi Függetlenség tere köré. Az ország közben a csőd felé halad, az Egyesült Államok és az unió is tárgyalni kezdett egy Ukrajnának nyújtott gazdasági segélycsomagról.

Még mindig égnek a tüzek a kijevi Függetlenség terén, több ezren vannak a Majdanon. A politikusok ígéretével ellentétben csütörtökig mégsem alakul meg a nemzeti egységkormány. Ráadásul azt se tudja senki, hogy a megbuktatott Janukovics elnök hová tűnt. „A korábbi kormányok gengszterként dolgoztak, korrupció és gyilkosságok segítségével. Az ország újjáépítése mellett Janukovics bűneinek a kivizsgálására van szükség, akár Hágában is” – mondta az egyik szélsőjobboldali párt vezetője.

A hágai per egyelőre nem valószínű, Ukrajna nem tagja a nemzetközi törvényszéknek, ezért előbb egy ukrajnai bíróságnak kell vizsgálni az emberiesség elleni bűncselekményeket. Az elnöki rezidenciáról előkerült dokumentumok szerint Janukovicsnak részletes listája volt a tüntetések szervezőiről és ellenzéki újságírókról, a demonstrálókra pedig 22 ezer kommandóst akart uszítani. A rohamrendőrök vezetője kedden bocsánatot kért a gyilkosságok miatt, de azt mondta, az emberei csak parancsot teljesítettek. „Az embereim fele ártatlan. Nem bűnösök. Ukrajna védelmére esküdtek fel, és betartották az esküjüket. Nem öltek embereket, csak belekeveredtek az eseményekbe” – mondja a rettegett rendőri alakulat vezetője.

A rohamrendőrökre hamarosan újból szükség lehet. Az orosz többségű Krím félszigeten több városban rendszeresek az elszakadást követelő tüntetések. Szevasztopolban, ahol az orosz hadsereg fekete-tengeri flottája állomásozik, már kikiáltották a függetlenséget. „Összeül a biztonsági tanács, mert a Krím félszigeten megjelentek a szakadár csoportok, és az orosz katonák is folyamatosan érkeznek, miközben a helyiek közül a legtöbben már eleve rendelkeznek orosz állampolgársággal is – mondta az ügyvezető ukrán elnök, akinek a kinevezését egyébként az oroszok nem is ismerik el.

Az Európai Unió és Egyesült Államok tárgyalói közben a segélyről egyezkednek. Ukrajnának a jövő hét végéig legalább tízmilliárd euróra van szüksége, különben a márciusi nyugdíjak és közalkalmazotti bérek kifizetése után csődbe megy az ország.

Klicsko is indul az elnökválasztáson

Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki politikus hivatalosan is megerősítette, hogy indul a május 25-re kiírt, előre hozott elnökválasztáson. Az Ütés párt 42 éves vezetője korábban már többször beszélt arról, hogy versenybe száll az államfői hivatalért.

Reális veszély az új hatalom nacionalizmusa

Egy illegitim hatalom önsorsrontó húzásának minősítette a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetségének elnöke az ukrán parlament vasárnapi döntését, amely eltörölte a magyarok számára is széleskörű nyelvhasználatot biztosító nyelvtörvényt. Kovács Miklós a Hírt TV-nek elmondta: mivel a korábbi hatalom a magyarok lakta vidékeken nem vezette be a törvényt, ezért visszavonása a gyakorlatban számukra nem okoz közvetlen hátrányokat. Hozzátette azonban: reális veszély a magyarok számára az új hatalom nacionalizmusa.

„Most első helyen inkább az szerepel, hogy Ukrajna történelmének ezen a turbulens időszakán, amikor nincs törvényes hatalom, és a káosz küszöbén állunk, ép bőrrel átsegítsük a kárpátaljai magyar közösséget. A nacionalizmus a volt ellenzéknek, a mostani kvázi kormányhatalomnak a legfontosabb jegye. Érdekes lesz megnézni, ahogy a nyugati hatalmak majd hogyan fogják elfogadni az egyébként általuk fasisztoidnak elkönyvelt szvobodásokból, a tőlük is jobbra elhelyezkedő pravij szektorosokból és hasonló elemekből álló kormányzatot” – mondta Kovács Miklós.

A V4-ek továbbra is készen állnak

A visegrádi országok továbbra is készen állnak, ha menekülthullám indulna Ukrajnából Európa felé. Ezt Pintér Sándor belügyminiszter közölte, miután cseh, szlovák és lengyel kollégájával találkozott. A visegrádi országok tavaly év végén kezdték az ukrán határ mentén a felkészülést, de menekülthullám nem érkezett. Még Lengyelországban is csak negyven ukrán kért letelepedési engedélyt, miközben itt majdnem félmillió ukrajnai dolgozik.

„Magyarország, ugyanúgy mint Lengyelország és Szlovákia, a határ menti feladatok elvégzésére kész. Határőrségünk, rendőrségünk a határátkelőhelyek biztonságát és a határaink biztonságát garantálja és egyértelmű az is, hogy amennyiben menekülthullám érkezik Magyarországra, ennek a menekülthullának az elhelyezésére, szükség esetén orvosi ellátására készek vagyunk” – közölte a magyar belügyminiszter.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!