2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 2. 03:00

Janukovics készen áll az előre hozott választások kiírására

2014. február 4., kedd 13:15, frissítve: szerda 08:42

Készen áll az előre hozott választások kiírására Viktor Janukovics – legalábbis az ukrán elnök egyik közeli szövetségese szerint. A kormányzó Régiók Pártjának egyik képviselője erről egy ukrán hírportálnak nyilatkozott.

Nem engednek követelésükből az uniópárti tüntetők Kijevben. Bár Viktor Janukovics elnök már menesztette a kormányt, és a miniszterelnöki posztot is felajánlotta az egyik ellenzéki vezetőnek, a demonstrálók továbbra is az elnök lemondását és előre hozott választások kiírását követelik. Ukrán sajtóértesülések szerint utóbbit már az államfő sem tartja elképzelhetetlennek. Janukovics állítólag egy kormánypárti gyűlésen azt mondta: ha nem tud megegyezni az ellenzékkel, akkor csak a korai voksolás kiírása jelenthet megoldást a válságra. A kijevi Függetlenség téren táborozó tüntetők ebben egyetértenek az elnökkel.

Az ukrán törvényhozás ma tárgyal arról az ellenzéki javaslatról, amely kiszélesítené a tüntetőknek adott amnesztiát és szűkítené az elnök jogköreit. Washington és Brüsszel közben arról tárgyalnak, hogy szankciók bevezetése helyett segélyt adjanak Ukrajnának. Az esetleges pénzügyi segítséget a politikai reformokhoz és egy új, szakértői kormány megalakulásához kötnék. Az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor közölte: nem akarnak licitversenyt Oroszországgal, amely 15 milliárd dollár hitelt ígért Kijevnek, miután Janukovics elutasította a társulási szerződés alárását az unióval.

Catherine Ashton, az unió külpolitikai főképviselője ma Kijevbe látogat, hogy egyeztessen a válság lehetséges megoldásáról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!