2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Janukovics bevetné a hadsereget a tüntetők ellen?

2014. február 2., vasárnap 13:05, frissítve: vasárnap 19:25

Az ukrán ellenzék attól tart, hogy Viktor Janukovics elnök a hadsereget is bevetné a tüntetők ellen. Vitalij Klicsko többek közt az amerikai külügyminiszterrel is egyeztetett Ukrajnáról a müncheni biztonságpolitikai konferencián. John Kerry további reformokat vár az ukrán államfőtől, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont azt mondja: a Nyugat már így is túlságosan beleszólt Kijev belügyeibe.

Belakták az utcákat az ukrán ellenzéki tüntetők. A barikádoknál és a sátorvárosban meleg étellel és meleg ruhákkal is ellátják egymást a tiltakozók, akik már két hónapja követelik az ország vezetőinek távozását. A kormány már lemondott, de Viktor Janukovics elnök továbbra is ragaszkodik a posztjához.

„Az emberek itt maradnak, én biztosan nem megyek el, amíg mindenkit le nem váltanak. És sok ezren gondolkodnak ugyanígy. A végsőkig kitartunk” – mondta egy tüntető.

Az ellenzék attól tart, az államfő a hadsereg bevetésével vetne véget a belpolitikai válságnak. „Szilárd meggyőződésem, hogy a hadsereget nem kell kihasználni a saját népe ellen. Ha az elnök ilyesmit tesz, nagy teher kerül a vállaira. A hadsereget semmiképpen sem szabad bevetni ebben a konfliktusban. Az elnöknek hatalmában áll megoldani a problémákat – a kérdés csak az, meg akarja-e tenni ezt, vagy sem” – mondta Vitalij Klicsko ellenzéki vezető.


A müncheni biztonságpolitikai konferencián részt vevő Vitalij Klicsko az ukrán külügyminiszterrel is egyeztetett. Az ellenzéki vezető összevert tüntetőkről mutatott képeket a kormánypárti politikusnak, aki válaszul azt hangoztatta: a tiltakozók egy része szélsőjobbos csoportokhoz tartozik. „Ismét felkérem az ellenzéket, hogy osztozzanak a felelősségben. Ön, Klicsko úr, azokkal a szélsőségesekkel van, akik náci stílusú jelképeket viselnek? Azokkal van, akik Molotov-koktélokkal támadnak a rendőrökre, vagy sem? Ha Ön vezeti az ellenzéket, akkor kérem, ön is vállalja a felelősséget és viselkedjen felelősségteljesen” – mondta Leonyid Kozsara.

Az ukrán ellenzéki vezetők Münchenben találkoztak John Kerry amerikai külügyminiszterrel is, aki szerint a Janukovics elnök által tett engedmények, a tüntetőkre vonatkozó szigorítások eltörlése és az amnesztiatörvény még nem elég. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont erre úgy reagált: a Nyugatnak nem kellene egyoldalúan beavatkoznia Ukrajna belügyeibe.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!