2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Janukovics: Az ellentétes orosz és európai érdekek Ukrajnában csapnak össze

2013. november 28., csütörtök 08:10, frissítve: péntek 07:28

Háromoldalú, ukrán, orosz európai tárgyalást szeretne Viktor Janukovics. Az ukrán elnök azt mondta, hogy erről Vlagyimir Putyinnal is megegyezett. Ukrajna és az Európai Unió társulási szerződését ma kellett volna aláírni, de Janukovics ezt a múlt héten visszamondta. Az ukrán elnök szerint ellentétesek az orosz és európai érdekek, amelyek Ukrajnában csapnak össze.

Egy hete tartanak a kormányellenes tüntetések Ukrajnában. A lakosság háromnegyede támogatná az európai integrációt, de ehelyett várhatóan az orosz vámunióhoz csatlakozik az ország. „Rendszerváltásra van szükség, el kell küldeni az elnököt és a kormányát, mert zsákutcába vezetik az országot” – mondja egy ellenzéki politikus, akit párttársaival együtt szerdán már a parlamentbe se engedtek be.

A társulási szerződést ma kellett volna aláírni Vilniusban, az európai szabadkereskedelmi megállapodás viszont csak hosszú távon jelentett volna megoldást, miközben Ukrajna már most csődközelben van. Tartoznak az EU-nak, az IMF-nek és Oroszországnak is, legalább 20 milliárd euróra van szükségük, hogy fizetőképesek maradjanak. Az EU nem tudott ennyit ígérni Janukovics elnöknek. „Janukovics érdeke az, ami a mögötte álló oligarcha csoportok érdeke. Jelen esetben senki nem akarta jobban az európai integrációt, mint Janukovics és ezek az oligarchák, mert annyira tartanak az orosz versenytől, az orosz üzleti köröktől, amelyek lenyomnák az ukrán üzleti köröket” – vélekedett Stier Gábor, a Magyar Nemzet újságírója.


Ukrajna hitelt és olcsóbb földgázt kaphat az oroszoktól, cserébe meg kell nyitniuk a piacukat az oroszok előtt. A Fitch hitelminősítő szerint az ukrán gazdaság ezzel jól jár, az EU pedig a következő, 2015-ös ukrajnai választás után biztosan felajánlja újra a társulást.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!