2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Jacenyuk: Egy négyzetcenti ukrán földet sem engedünk át az oroszoknak

2014. március 10., hétfő 11:30, frissítve: hétfő 17:22

Bejelentést tesz holnap Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő – tudta meg az orosz média. A volt elnök utoljára február 28-án beszélt a nyilvánosság előtt egy oroszországi városban. Közben Ukrajna-szerte folyamatosak a tüntetések Oroszország mellett és ellen. A Moszkva-párti demonstrálók a krími Szevasztopolban vasárnap összeverekedtek az ellentüntetőkkel, a kelet-ukrajnai Luhanskban pedig elfoglalták a regionális kormány hivatalait, és lemondásra kényszerítették a kormányzót. Kijevben az új ukrán miniszterelnök tartott beszédet, és azt ígérte, egy négyzetcentiméter ukrán területet sem fognak átengedni Oroszországnak. A brit kormányfő és a német kancellár telefonon kérte Vlagyimir Putyint, hogy hívja vissza az orosz csapatokat a Krím félszigetről.

„Odesza hős városa fel fog tartóztatni, Putyin!” – olvasható az oroszellenes tüntetés egyik résztvevőjének transzparensén a dél-ukrajnai kikötővárosban. Vasárnap országszerte tízezrek tiltakoztak a Krím félsziget orosz megszállása ellen.

Kijevben az új miniszterelnök tartott beszédet. „Ez a mi hazánk, amiért a szüleink és a nagyszüleink a vérüket adták. Egy négyzetcentiméter ukrán földet sem fogunk feladni, ezt jó, ha Oroszország és az orosz elnök is tudja” – mondta Arszenyij Jacenyuk. Védelmi minisztere később azt közölte: nem tervezik bevetni az ukrán haderőt a Krím félszigeten.

Vasárnap az oroszbarát ukránok is tüntetéseket tartottak. A krími Szevasztopolban a Moszkva-párti demonstrálók egyes hírek szerint összeverekedtek az Ukrajna egységét hirdető ellentüntetőkkel. A demonstrációt szervező krími oroszok azt szeretnék, ha a félsziget ismét Oroszország része lenne. „A gyerekeink jövőjéért, a nyelvünk és a szabadságunk megőrzéséért tüntetünk. Gondolkodásban közelebb állunk Oroszországhoz, ezért szeretnénk közelebb kerülni a testvérnemzetünkhöz” – mondta egy oroszbarát tüntető.

A Krími Autonóm Köztársaságban vasárnap tartanak népszavazást az Oroszországhoz való csatlakozásról. Angela Merkel német kancellár vasárnap telefonon figyelmeztette orosz kollégáját, hogy a referendum, csakúgy mint Krím félsziget katonai megszállása, sérti a nemzetközi jogot. Vlagyimir Putyin viszont ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, miszerint joga van megvédeni az országa és a krími oroszok érdekeit.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!