2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Izraeli offenzíva: riasztóan nő a halottak száma

2014. július 25., péntek 17:46, frissítve: szombat 07:41

Az Izrael-ellenes tüntetések folytatására szólított fel a Palesztin Hatóság. A gázai háború palesztin áldozatainak száma meghaladta a nyolcszázat. New Yorkban ortodox zsidók ítélték el az általuk cionista terrornak minősített támadást.

A tiltakozások folytatására szólította fel a Ciszjordániában élő palesztinokat a Palesztin Hatóság a Gázai övezetet érő és mind több polgári áldozatot követelő izraeli támadás miatt. Az éjszakai tüntetéseken az izraeli katonák éles lövedéket is bevetettek a tömeg oszlatására. Az izraeli biztonsági erők azt állítják, hogy előzőleg a palesztinok Kalasnyikovokkal lőtték őket. Az izraeli légierő bombázta az Iszlám Dzsihád palesztin szélsőséges szervezet szóvivőjének házát, a támadásban a szóvivő fia is meghalt. Az ENSZ szerint Izrael szándékosan lőtte a világszervezet egyik iskoláját, amelyet a palesztinok óvóhelyként használtak. Az izraeli kormány biztonsági kabinetje megvitatja az amerikai külügyminiszter tűzszüneti javaslatát, John Kerry első lépésként ötnapos fegyvernyugvást kért a felektől.

Hatalmas füstfelhő szállt fel Gázaváros egyik negyedéből az izraeli hadsereg bombázása után. Egy légicsapás a földdel tette egyenlővé a környéket. Helyiek szerint a célpont egy női otthon volt. A lakókat előre figyelmeztette az izraeli hadsereg, de csak néhány percet kaptak a menekülésre. Az izraeli támadások áldozatainak száma átlépte a nyolcszázat, a megölt palesztinok háromnegyede civil, akik között sok volt a gyermek.

„Ez az egyetlen gyermekem. Az orvlövész három kilométerre volt, nem ismerte fel, hogy ez egy kisgyerek? Az izraeli katonák mindent tudnak, nem törődnek a gyerekekkel. A Vöröskeresztet és a nemzetközi szervezeteket nem érdekli, hogy gyerekeket ölnek” – mondta egy férfi, akinek a kisfiával egy izraeli fegyveres végzett szerinte.

Az izraeli légierő csütörtökön ENSZ-iskolát bombázott, amelyet a palesztinok óvóhelyként használtak. A halálos áldozatok száma meghaladja a tizenötöt. Izrael azt állítja, hogy kérték az ENSZ-től az iskola kiürítését. „Ez nyilvánvalóan egy tragédia, egy konfliktus szerencsétlen eredménye. Kiterjedt harcok folytak a térségben, terroristákkal harcoltunk. Még kérdéses, melyik fél felelős a támadásért” – mondta Peter Lerner, az izraeli hadsereg szóvivője.

Az ENSZ helyi szóvivője viszont azt mondta: többször kérték Izraeltől, hogy tegye lehetővé az iskola kiürítését, de nem kaptak rá lehetőséget.

A Hamász továbbra is lövi rakétákkal Izraelt, de azokat az izraeli légvédelmi rendszer változatlanul hatékonyan semmisíti meg. A palesztin támadások összesen két izraeli áldozatot követeltek.

A palesztin civil áldozatok növekvő száma aggasztja az Egészségügyi Világszervezetet is. „Riasztó méretékben nő a halottak és a sebesültek száma. Azt kérjük, hogy legalább egyes területeken legyenek tűzszünetek, hogy a sebesülteket evakuálhassuk” – közölte Jens Laerke koordinátor.

A tűzszünetről eddig nem tudott megegyezni a Hamász és az izraeli kormány. A radikális palesztin szervezet fő feltétele a gázai blokád feloldása. Eközben Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában több ezer palesztin vonult az utcára a pénteki ima után és összecsapott a rendőrökkel. Több tüntetőt agyonlőttek, a Reuters szerint egyikükkel egy izraeli telepes végzett.

Meszerics: Aránytalan az izraeli válaszcsapás

Aránytalannak tartja az izraeli válaszcsapást az LMP európai parlamenti képviselője. Meszerics Tamás azt írta közleményében, hogy az Európai Uniónak és a nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie a fegyvernyugvás kikényszerítéséért és a humanitárius katasztrófa mérsékléséért.

Ortodox zsidók is a gázai hadműveletek leállításáért tüntettek New Yorkban, több muzulmán országban pedig Coca-Cola-bojkottot hirdettek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!