2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Izrael újabb 300 lakást húz fel Netanjahu tilalma ellenére

2013. május 9., csütörtök 18:18, frissítve: péntek 11:56

Újabb 300 lakást építenek egy Rámalláh közeli izraeli telepen annak ellenére, hogy az építkezéseket az izraeli miniszterelnök leállíttatta. Két napja Benjamin Netanjahu felszólította kabinetjének lakásügyi miniszterét, hogy júniusig fagyassza be a ciszjordániai területekre kiírt építési terveket. A palesztinok ugyanis csak akkor hajlandók visszatérni a tárgyalóasztalhoz, ha Izrael leállítja az 1967-ben elfoglalt területeken a telepek építését.

Háromszáz új lakás építését hagyta jóvá Izrael Ciszjordániában. A Rámalláhhoz közeli Bét Elben épülő otthonokat kárpótlásként kapják majd azok a zsidó telepesek, akiket tavaly kiköltöztettek egy másik, törvénytelenül létrehozott telepről. A bejelentés minden valószínűséggel újabb feszültséget okoz majd a közel-keleti konfliktus kezelésében, két napja ugyanis ennek éppen ellentmondóan nyilatkozott az izraeli miniszterelnök. Benjamin Netanjahu kedden befagyasztotta a ciszjordániai területre kiírt lakásépítési tendereket. A megegyezést szorgalmazó Békét Most mozgalom vezetője elítélte az újabb építkezési terveket.

Netanjahu korábban az amerikai külügyminiszternek tett ígéretet az építkezések leállítására. John Kerry a békefolyamat újrakezdését szeretné elérni, ehhez azonban a palesztinok feltétele a telepek terjeszkedésének leállítása.

„A palesztin álláspont szilárd és változatlan. Ahogy Mahmúd Abbász is bejelentette, a palesztin vezetés a telepek építésének befagyasztását követeli, valamint hogy ismerjék el az 1967-es határokat és Jeruzsálemet mint fővárosunkat ahhoz, hogy érdemi tárgyalásokról beszélhessünk – közölte Nabil Abu Rdeineh palesztin elnöki szóvivő. – Ehhez hivatalos izraeli közlést szeretnénk hallani.”

Annak érdekében, hogy az amerikai közvetítést ne hátráltassa semmilyen incidens, a palesztinok az elmúlt hónapokban nem jelentkeztek egyik világszervezethez sem az önálló palesztin állam elismeréséért.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!