2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Izrael tiltakozik az uniós „diktátum” ellen

2013. július 17., szerda 17:40, frissítve: csütörtök 16:17

Izrael hivatalosan is tiltakozott Brüsszelben a megszállt palesztin területeken élő telepeseket kirekesztő uniós irányelv miatt. A jeruzsálemi vezetés több mint ezer új lakás építését hagyhatja jóvá Ciszjordániában.

A Ciszjordániában épülő zsidó telepek majdani beköltözőit az Európai Bizottság nem tekinti izraelieknek. Egy új uniós jogszabály megtiltja az 1967 óta megszállt palesztin területeken élő zsidók támogatását, nemcsak Ciszjordániában, hanem a Golán-fennsíkon és Kelet-Jeruzsálemben is. Az izraeli miniszterelnök diktátumnak minősítette az uniós irányelvet, Benjamin Netanjahu szerint a külföld nem mondhatja meg, hogy hol húzódjanak a határok az izraeli és a palesztin területek között. Hasonlóan nyilatkozott a telepépítésekért felelős miniszter is.

„Az európaiak újabb nagy hibát követnek el, mindig fontos szerepet akarnak játszani a békefolyamatban, de mindig bebizonyítják, hogy erre képtelenek, mert nincs kiegyensúlyozott álláspontjuk az izraeli–palesztin konfliktusban – fogalmazott Silvan Shalom. – Ha valóban segíteni akarnák a békefolyamatot, nem kellene ilyen döntésekkel és ötletekkel előállniuk. Szeretném emlékeztetni barátainkat, az európaiakat, hogy mielőtt ilyen döntést hoztak volna vagy gondolkodtak volna rajta, az izraeli kormány már sok telepet kiüríttetett, és sosem kellett az európaiaknak megmutatniuk, hogy hogyan kell csinálni” – tette hozzá az izraeli fejlesztési miniszter.

Izrael hivatalosan is tiltakozott már – mondta az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője Brüsszelben az egyik zsidó hírügynökség munkatársának kérdésére. „Tudomásom van kapcsolatfelvételről mind az izraeli delegáción, mind pedig a brüsszeli központon keresztül. A Külügyminiszterek Tanácsának ülésén a közel-keleti béke kérdése kerül az asztalra hétfőn, ez a téma nincs hozzákapcsolva, mert az, mint ahogy kedden is elmondtam, a bizottság döntése volt, de azt nem lehet megmondani, hogy valaki nem hozza-e szóba a vitában a miniszterek közül” – nyilatkozta Maja Kocijancic szóvivő.

A palesztin vezetés üdvözölte a brüsszeli döntést. „Ez egy nagyon jó nyilatkozat, ezt vártuk Európától, legalábbis azoktól, akik Palesztina mellett voksoltak múlt év novemberében. Most egy állam vagyunk, ez normális és jó dolog, amit Európa tett” – reagált Nabil Abu Rdainah, a palesztin elnök szóvivője.

A térségbe látogató amerikai külügyminiszter Jordániában találkozott a palesztin elnökkel és az Arab Liga vezetőivel, akikkel az izraeli–palesztin béketárgyalások újrakezdéséről és a szíriai helyzetről is tárgyalt. John Kerry az izraeli miniszterelnökkel nem találkozik közel-keleti útján.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!