2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:25

Izrael kiterjesztené a szárazföldi támadásait

,

2014. július 18., péntek 07:42, frissítve: szombat 21:33

Újabb palesztin alagutakat vesz célba az izraeli hadsereg a szárazföldi hadművelet kiterjesztésével. A csütörtök este megindított támadás palesztin áldozatainak száma meghaladja a húszat. Ferenc pápa a gázai válság miatt aggodalmát fejezte ki telefonon az izraeli és a palesztin elnöknek. Barack Obama pedig azt mondta Benjamin Netanjahunak, elismeri Izrael jogát az önvédelemre, de aggasztja a sok civil áldozat.

Izrael teljes haderejével támadja a Hamász állásait. A szárazföldi csapatok elsődleges feladata a palesztin szélsőségesek által fegyvercsempészetre is használt határ menti alagutak megsemmisítése. „Utasítottam a védelmi minisztériumot, a vezérkari főnököt és a hadsereget, hogy készüljenek fel a szárazföldi offenzíva jelentős kiszélesítésére” – közölte az izraeli miniszterelnök.

Izrael múlt kedd óta bombázza Gázát, válaszul a Hamász rakétatámadásaira. A palesztin áldozatok száma a háromszázhoz közelít, a menekülteké pedig a húszezerhez. Izrael azt állítja, mindent megtesz a polgári lakosság védelmében, a légitámadásokra szórólapokon figyelmeztették a palesztinokat, a gázai hatóságok adatai szerint a halottak többsége civil. A szárazföldi hadművelet első áldozatai között is voltak gyermekek. „Netanjahu a gyermekeinket gyilkolja és ezért megfizet. Az izraeli hadművelet nem rémítette meg a Hamászt vagy a palesztin embereket” – mondta a Hamász szóvivője.

Az amerikai külügyminiszter is a civilek védelmére szólította fel az izraeli miniszterelnököt, és diplomáciai megoldást sürgetett. „Legitim tűzszünetet kellene elérni, hogy lássuk, miként számolhatnánk fel az ellenségeskedést, a gyilkos támadásokat. Mindent megteszünk, ami csak tőlünk telik” – mondta John Kerry.

Mahmúd Abbász palesztin elnök török közvetítéssel próbál nyomást gyakorolni a Hamászra, hogy fogadja el az egyiptomi kormány által kidolgozott tűzszüneti javaslatot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!