2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Bayer show 00:05

Izrael hosszú és erőteljes hadműveletre készül

2014. július 8., kedd 17:20, frissítve: szerda 09:11

Legkevesebb tizenöt palesztin meghalt, amikor az izraeli légierő kilőtt egy gépkocsit Gáza központjában. A hadsereg lakóházakat is bombázott, és szárazföldi támadást is indíthat, válaszul a palesztin Hamász rakétatámadásaira. A zsidó állam hosszú és erőteljes hadműveletre készül a Gázai övezetben. Mahmúd Abbász palesztin elnök a légicsapások leállítását követelte, a nemzetközi közösségtől pedig azt kérte, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a támadás leállítása érdekében.

A zsidó állam harci gépei több mint 90 célpontra mértek csapást az övezetben, köztük lakóházakra is. A hadsereg előre figyelmeztette a lakókat a támadásra, akik így megmenekültek. Az egyik kocsinak az utasai viszont életüket veszítették: az izraeli légierő Gáza város központjában lőtte ki az autót. Állítólag az áldozatok között van a palesztin Hamász egyik parancsnoka is.

Izrael egyúttal összevonta csapatait a Gázai övezet határánál, ahol több tucat tank és buldózer sorakozott fel. A zsidó állam katonai szóvivője szerint a szárazföldi csapatokat is bevethetik.

A hadművelettel a Hamász korábbi rakétatámadását akarja megbosszulni Tel-Aviv. Az izraeli légvédelmi rendszernek köszönhetően nem járt áldozatokkal az akció. A radikális palesztin szervezet így akarta megbosszulni, hogy megölték öt harcosát, zsidó szélsőségesek pedig – szintén bosszúból – élve égettek el egy 16 éves palesztin fiút.

Az izraeli kormány jogos önvédelemnek tartja a Gáza elleni hadműveletet. „Az elmúlt hetekben több száz rakétát lőtt ki a Hamász izraeli civilekre. Többször figyelmeztettük, hogy fejezzék be ezt. Az izraeli védelmi erők most azon vannak, hogy egyszer és mindenkorra véget vessenek ennek, és megszabadítsák az izraeli embereket a rakéták fenyegetésétől” – közölte Mark Regev, az izraeli kormányfő szóvivője.

A palesztin vezetők viszont úgy vélik: Izrael felelős az erőszakért, mivel szerintük elnyomja őket, és megszállja földjüket. „A palesztin emberek szabadságot és függetlenséget szeretnének. Mindent megpróbáltunk ennek érdekében a békefolyamat során. Az izraeli kormány a felelős azért, ami történik, az izraeli hadsereg által a palesztinokkal szemben elkövetett bűnökért, és a telepesek bűntetteiért. Mindezt megmutatjuk a nemzetközi szervezeteknek is, hogy állítsák bíróság elé az izraeli vezetőket” – közölte Saeb Erekat palesztin főtárgyaló.

Az izraeli hadsereg utoljára 2008 végén indított kiterjedt légi és szárazföldi hadműveletet Gázában. Akkor csaknem 1500 palesztin halt meg, közöttük több mint kilencszáz civil. Izrael 13 embert veszített. Az ENSZ vizsgálata szerint akkor mind a Hamász, mind az izraeli hadsereg háborús bűntetteket követett el.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!