2024. 10. 22. Kedd Előd napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Izrael-ellenes tüntetésekre szólítanak

,

2014. július 25., péntek 11:21, frissítve: péntek 17:46

Az Izrael-ellenes tüntetések folytatására szólított fel a Palesztin Hatóság. A gázai háború palesztin áldozatainak száma meghaladta a nyolcszázat. New Yorkban ortodox zsidók ítélték el az általuk cionista terrornak minősített támadást.

A tiltakozások folytatására szólította fel a Ciszjordániában élő palesztinokat a Palesztin Hatóság a Gázai övezetet érő és mind több polgári áldozatot követelő izraeli támadás miatt. Az éjszakai tüntetéseken az izraeli katonák éles lövedéket is bevetettek a tömeg oszlatására. Az izraeli biztonsági erők azt állítják, hogy előzőleg a palesztinok Kalasnyikovokkal lőtték őket. Az izraeli légierő bombázta az Iszlám Dzsihád palesztin szélsőséges szervezet szóvivőjének házát, a támadásban a szóvivő fia is meghalt. Az ENSZ szerint Izrael szándékosan lőtte a világszervezet egyik iskoláját, amelyet a palesztinok óvóhelyként használtak. Az izraeli kormány biztonsági kabinetje megvitatja az amerikai külügyminiszter tűzszüneti javaslatát, John Kerry első lépésként ötnapos fegyvernyugvást kért a felektől.

10 ezer palesztin tiltakozott a gázai hadműveletek ellen – a kezdetben békés demonstráció zavargásba fordult át. Az egyik ellenőrzőpontnál Molotov-koktéllal és kövekkel dobálták meg az izraeli katonákat. A palesztin halálos áldozatokat is követelő összecsapásokban 200-an megsebesültek, köztük több izraeli katona. 20 személyt őrizetbe vettek.

A harcoknak már 800-nál is több palesztin áldozat van. Csütörtökön a légierő megtámadta az egyik gázai ENSZ-iskolát, itt 15 palesztin halt meg, köztük gyerekek és nők. Az intézményt palesztin óvóhelyként működött. Az izraeli kormány szóvivője a BBC Newsnight című műsorában kijelentette, hogy a Hamász felelős az izraeli és a palesztin áldozatokért, mert nem hajlandó elfogadni az arab liga tűzszüneti javaslatát. A zsidó állam szerint a palesztinok civileket használnak élő pajzsként, az ENSZ-intézményekből pedig rakétákat lőttek ki.

– Ez egy szerencsétlen eredménye a folytatódó konfliktusnak. Az izraeli hadsereg tudja, hogy azon a területen kiterjedt harcok folynak, és tankelhárító rakétákat lőttek ki erőink ellen és harcot vívtunk a terroristákkal. A Hamász 3 alkalommal lőtt ki onnan rakétákat – mondta az izraeli hadsereg szóvivője.

Az ENSZ helyi szóvivője is bírálta az izraeli akciót, szerinte a zsidó állam pontosan tudta, milyen épületet vett célba. „Ezek az emberek menedéket találtak itt. A szembenálló felek, különösen az izraeliek pontos GPS-koordinátákat kaptak. Ismételten kijelentjük, elég civil, elég nő és gyerek szenvedett már ettől a szörnyű konfliktustól” – tette hozzá Christopher Gunnes.

A palesztinok a történtek független kivizsgálását követelik a világszervezettől. A történteket az ENSZ-főtitkára is elítélte és a harcok leállítását követelte Kairóiban, ahol az amerikai külügyminiszterrel együtt tűzszünetről tárgyalt.

– Megrázott és borzalmas, ami történt a Beit Hanún-i ENSZ-iskolában. Elfogadhatatlan, és határozottan elítélem. Azt üzenem a feleknek, Izraelnek és a Hamásznak és a palesztinoknak, erkölcsileg elfogadhatatlan saját népüket gyilkolni. Az egész világ aggódva figyeli az eseményeket. Véget kell vetni a harcoknak és párbeszédet kell kezdeni – nyomatékosított Ban Ki Mun.

A hadműveletek közben tette le az esküt Jeruzsálemben az új izraeli elnök. Reuven Rivlin személyében olyan elnöke lett a zsidó államnak, aki elutasítja a palesztin állam megteremtését.

Meszerics: Aránytalan az izraeli válaszcsapás

Aránytalannak tartja az izraeli válaszcsapást az LMP európai parlamenti képviselője. Meszerics Tamás azt írta közleményében, hogy az Európai Uniónak és a nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie a fegyvernyugvás kikényszerítéséért és a humanitárius katasztrófa mérsékléséért.

Ortodox zsidók is a gázai hadműveletek leállításáért tüntettek New Yorkban, több muzulmán országban pedig Coca-Cola-bojkottot hirdettek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!