2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Itt már járható - máshol a káosz az úr

2013. március 16., szombat 15:10, frissítve: szombat 17:02

Lassan javul a helyzet az utakon, országszerte egyre több útvonalon indult meg a forgalom a havazás után, közte az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán.

Nincs már mentésre váró ember, az utakat folyamatosan szabadítják fel, a megközelíthetetlen települések száma 20 alá csökkent. Az M7-es autópályán már péntek este elindult mindkét irányban a forgalom, az M1-es autópályán viszont óráról órára változik a helyzet. A fővárosból Győrig továbbra sem használható a pálya, Hegyeshalomtól viszont Budapest irányában már megindult a közlekedés. Az M3-as szabolcsi szakaszán felborult egy kamion, a Nyíregyháza felé tartó járműveket a hajdúnánási csomópontnál terelik le. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mára csak 8 megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a hófúvás miatt, kisebb havazás csak a keleti megyékben várható.

Egész éjjel mentették az M1-es autópályán rekedt kamionosokat és a hátrahagyott autókat. A tűzoltók és rendőrök mellett önkéntesek lapáttal próbálták kiszabadítani a hóval teljesen befedett járműveket. Az éjszakát már csak azok töltötték az autóikban, akik nem akartak az önkormányzatokban, iskolákban kialakított melegedőkbe menni. A Hír TV stábja még éjfélkor is élőben tudósított az 1-es főútról. Kollégáink csak hajnalban tudtak visszajutni a fővárosba. „Nem az a probléma, hogy nincs elég hókotró, nem az a probléma, hogy nem állnak a T–72-es tankok az M1-es autópályán. A probléma az, hogy az egymástól egy méterre álló autók olyan sűrűen állnak, hogy csak kézi erővel lehet eltávolítani a havat” – fogalmazott korábban munkatársunk a helyszínről.

Kora reggel rövid időre rendőri felvezetéssel megnyitották, de nem sokkal később ismét lezárták az M1-es autópálya Budapest felé tartó szakaszát. A rendőrség ugyanis csak a forgalommal szemben tudta visszavinni a hóban rekedt autóikhoz tulajdonosaikat. A legtöbb személyautó délelőtt kiszabadult a hó rabságából, a kamionosok viszont még várakoznak. Az egyik Németországba tartó sofőr 36 órája áll egy helyben.

Kora délután személyautóval a főváros irányába már mindkét sávon megindult a forgalom, és megnyitották a Győrtől Hegyeshalom felé vezető szakaszt is. A Budapestről indulók viszont továbbra sem tudják használni a sztrádát. A járhatatlan utak száma is folyamatosan csökken, délre már 20-nál kevesebb elzárt település volt.

Folyamatosan indulnak buszok a havazás által leginkább sújtott útszakaszokhoz. Az Országos Katasztrófavédelem Budapesten a Hősök terén várja az önkéntesek jelentkezését, akik feladataikról később a helyszínen kapnak tájékoztatást. A felhívás szerint főként az M1-es autópálya megtisztításánál van szükség önkéntesekre, számukra a katasztrófavédelem szerszámokat, valamint ételt és italt is biztosít.

Melegedőkben várakoznak

Még több tucat autós várakozik a győri melegedőkben, hogy továbbutazhassanak. Az elmúlt két éjszaka 1300-1400 ember vette igénybe ezt a lehetőséget. A város számukra az egyik iskolát nyitotta meg. Emellett a helyiek is segítettek a bajbajutottaknak, és volt olyan szálloda, illetve panzió is, amely ingyen vagy jelentős kedvezménnyel adott szállást a várakozóknak. Több más településen is hasonló melegedőket nyitottak. Tatán is több száz ember töltötte az éjszakát. A katasztrófavédelem munkatársai a helyiek segítségével látták el őket.

Több kilométeres kocsisor állt még délelőtt az M1-es autópálya győri felhajtójánál, sok sofőr úgy döntött inkább biztonságos helyen várakozik. Győrben már az esti órákban valamennyi szálloda és panzió megtelt. „Gyakorlatilag az egész városban az összes szállodai ágy elkelt, jelentős érdeklődés volt a telt ház után is, mivel nem tudtak hol éjszakázni az úton rekedt autósok” – közölte Kun Ferenc, a Golden Ball ügyvezető igazgatója.

A több mint ezer szállás nélkül maradt autóst tornatermekben, iskolákban és csarnokban altatták. Az önkéntesek még délelőtt is folyamatosan készítették a szendvicseket az egyik bevásárlóközpontban. Az étel kihordásában önkéntesek segítettek. „Egy órája indult el egy konvoj Rajka felé, a Magyar Vöröskereszttel együtt mi öt autót pakoltunk meg tartós élelmiszerekkel, takarókkal, meleg ruhákkal. Most fél órája elindítottuk a másik konvojt 4 autóval” – közölte Bódis Piroska, a Győr Pláza üzemeltetési igazgatója.

Az autópályát üzemeltető cége megerősítette, hogy amíg nem áll helyre a közlekedés, addig díjmentesen, matrica nélkül lehet használni az M1-est.

Harmincezren teljesítettek szolgálatot

Mintegy 270 ezer embert érintett a márciusi ítéletidő. Észak-Magyarországon az áramellátást, Nyugat-Magyarországon a közlekedést bénította meg a havazás és a viharos szél. A belügyminiszter szerint még vannak járművek a hó fogságában, de ezeket csak kézi erővel lehet kimenteni. Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatása szerint az elmúlt 3 napban összesen több mint 30 ezren teljesítettek szolgálatot. Az Országos Rendőr-főkapitányság az M1-es autópálya térségébe ma újabb 700 rendőrt küldött.

„Észak-Magyarországban elsősorban az elektromos hálózat leszakadása és az elektromos áram megszűnése volt a probléma, míg Nyugat-Magyarországon a közlekedés volt az, amely teljes egészében a hó rabságába került” – mondta a belügyminiszter.

Nagy dugó alakult ki az M0-s körgyűrű egy szakaszán, miután az M1-es autópálya kivezető szakaszát lezárták, és a forgalmat az 1-es főútra terelték.

Forró teát, kenyeret és takarókat osztanak a Magyar Vöröskereszt munkatársai és aktivistái a sztrádán ragadt autósoknak. A rendőrökkel és a katasztrófavédelemmel összefogva dolgoznak: éjszaka a melegedőpontokon várják az úton ragadt autósokat, napközben pedig az autópályán segítenek. A segélyszervezet Pest megyei vezetője elmondta: a budaörsi melegedőpontokon több száz embernek tudtak szállást és ellátást biztosítani éjszakára.

„Egyelőre úgy tűnik, hogy még az M1-esnek az útviszonyai miatt fenn kell tartsuk ezt a készenlétet. Jelen pillanatban is 200 fő ellátását az úton rekedtek közül kell megoldanunk – tudatta Gerzsenyi István, a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének igazgatója. – Itt a befogadóponton már nincsenek elszállásolva rászorulók, de nagy többségében innen fogjuk biztosítani részükre az ellátást” – tette hozzá.

Leszakadt a felsővezeték

 

Délutánra állhat helyre a menetrend szerinti vonatközlekedés a Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza és a Békéscsaba–Szeged vasútvonalon. A békéscsabai állomáson megjavították a leszakadt felsővezetéket a MÁV szakemberei. A Kaposvár–Siófok vonalon viszont hótorlaszok nehezítik a közlekedést. Negyedórás, félórás késésekre kell számítani emellett a Budapest–Győr–Hegyeshalom, a Budapest–Pécs valamint a Miskolc–Nyíregyháza szakaszon is.

Helikopterrel segít az E.ON

Helikopterrel segít az E.ON az áram nélkül maradtaknak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A Nyírségben, illetve Ibrány környékén továbbra is 50 ezren vannak villany nélkül. Az E.ON tiszántúli részlegének igazgatósági elnöke a Hír Televíziónak azt mondta: a fogyasztók felénél még ma, felénél viszont várhatóan csak vasárnap tudják helyreállítani a szolgáltatást. Mező Csaba azt mondta: 200 vezetékszakadást és több mint 200 oszloptörést regisztráltak, a helyreállításon 150 saját dolgozójuk és 50 külsős szakember dolgozik folyamatosan. Mivel a Dunántúlon már rendeződött a helyzet, ezért onnan most már munkatársakat tudnak átvezényelni az ország keleti felébe.

Rendőrségi felhívás

A rendőrség folyamatosan szállítja fel az autópályára azokat a sofőröket, akiknek a járműve az M1 autópályán vesztegel. A Komárom Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri azokat az autósokat, akik nem a hatóságok által kijelölt melegedőkben éjszakáztak és járművüket a sztrádán hagyták, hogy a 06-34/517-777 és a 06-20/224-27-22-es telefonszámon jelentkezzenek, hogy rendőri segítséggel elszállíthassák járműveiket.

A rendkívüli időjárási viszonyok miatt a Magyar Nemzet szombati előfizetői példányait a Magyar Posta nem, vagy csak részben tudta kézbesíteni Komárom, Győr-Sopron-Moson, Zala, Vas, Veszprém, Fejér és Tolna megye egyes részein. Az érintett megyékben az elmaradt példányokat hétfőn kézbesíti a posta.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!