2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Iszlamisták elfoglaltak egy határátkelőt

2014. augusztus 28., csütörtök 11:04, frissítve: péntek 21:08

Az Izrael által ellenőrzött Golán-fennsíkra is átlőttek azok az iszlamista fegyveresek, akik elfoglaltak egy szíriai határátkelőt. A harcokban a szíriai kormányerők 20 katonája meghalt, egy izraeli katona és egy civil megsebesült. Az izraeli hadsereg viszonozta a tüzet. A Golán-fennsíkon létesített fegyvermentes övezetben az ENSZ békefenntartói állomásoznak.

Füst száll a magasba a Golán-fennsík közelében, ahol az egyik legnagyobb szíriai iszlamista csoport elfoglalt egy határátkelőt. A térségben állomásozó ENSZ-katonák nem erősítették meg, hogy az al-Kaida szövetségesének tartott Al-Nuszra átvette az átkelő ellenőrzését a szíriai kormányerőktől. Az izraeli hadvezetés közben közölte, hogy egy izraeli katona és egy civil megsebesült, amikor a határ túloldaláról átlőttek. Az izraeli tüzérség válaszul két célpontot lőtt Szíriában.

Az egyik amerikai túszt kivégző Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita csoport korábban jelezte, hogy megöli a fogságában lévő másik amerikai állampolgárt is, ha az Egyesült Államok nem állítja le az ellenük indított légicsapásokat. A fogoly édesanyja most az Iszlám Állam vezetőjének tartott Abu Bakr Al-Baghdadi kalifához intézett üzenetet.

A nő fia szabadon bocsátását kérte az iszlamistáktól. A Fehér Ház szóvivője úgy nyilatkozott, hogy imádkoznak az amerikai túszért, de váltságdíjat nem fizetnek érte.

– Az Egyesült Államok politikája már jó ideje az, hogy nem fizetünk váltságdíjat, és másokat sem kérünk erre, mert nem szeretnék anyagilag támogatni a terroristákat, mert ezzel más amerikaiak életét is veszélybe sodorjuk – nyomatékosított Josh Earnest.

A Hír Televíziónak nyilatkozó szakértő, Nógrádi György szerint az Egyesült Államok befolyása csökkent a Közel-Keleten, beleértve Szíriát is, ahol nincsenek szövetségesei.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia egyelőre nem támogatja a katonai beavatkozást a Közel-Keleten, de erről komoly vita várható a jövő heti NATO-csúcson.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!