2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Moziklip 13:00

„Isten a fiát küldte el, hogy az ember újrakezdhesse”

2013. december 25., szerda 15:37, frissítve: csütörtök 15:34

Az Isten emberré válását hangsúlyozták a magyarországi történelmi egyházak vezetői az ünnep első napján elmondott szentbeszédeikben, igehirdetéseikben.

Itthon a történelmi egyházak vezetői Isten emberré válását hangsúlyozták karácsonyi üzeneteikben. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke nagy találkozásnak nevezte a karácsonyt. A református egyház zsinatának lelkészi elnöke az ember ikertestvéreként szólt Jézusról, az evangélikus egyház elnök-püspöke pedig a teremtéshez hasonlította az Isten Földre jövetelét.

Erdő Péter bíboros karácsonyi a Szent István-bazilikában - fotó: Máthé Zoltán, MTI
Erdő Péter bíboros karácsonyi homíliája a Szent István-bazilikában - fotó: Máthé Zoltán, MTI

 

Megtelt az esztergomi bazilika karácsony első napján. Sokan érkeztek a környező településekről és Szlovákia magyarlakta részeiről is. Az esztergom-budapesti érsek Krisztus születését nagy találkozásnak nevezte. „Karácsonykor Isten dicsősége találkozik az ember életével” – mondta Erdő Péter bíboros, hozzátéve: „Merítsünk erőt Jézus születéséből. Ne fáradjunk bele, hogy minden évben széppé tegyük egymás karácsonyát. Figyelemmel, segítő szóval, találékony személyes ajándékokkal, vagy akár a régen halogatott látogatással szerezzük meg, könyörögjük ki Istentől, mások öröme révén a magunk ünnepét. Ne adjuk föl a békés, alkotó élet szelíd elszántságát. Építsünk magunk körül újra és újra az élet és a szeretet kultúráját.”

Isten vált benne emberré

„Jézussal az embernek ikertestvére született, aki megáld, megtart és megbékéltet mindenkit” – erről már a Magyarországi Református Egyház lelkészi vezetője beszélt a debreceni Nagytemplomban. Bölcskei Gusztáv ugyanakkor hangsúlyozta, az első karácsonyon megszületett gyermek senkihez sem hasonlítható, mert Isten vált benne emberré. Úgy fogalmazott: le kell kaparnia az embernek a szívéről a kérget, szeméről a hályogot, hogy meglássa, ki jött a Földre.

– Ott vannak a szegényeket kitaszító és az istállóba küldő gőgösök. Ott van a bűn, a zűrzavar. De aki elkezdi ezzel a tiszta, odahajló egyszerűséggel látni a dolgokat, annak elmúlhatatlan öröme lesz – fogalmazott a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

Karácsonyi istentisztelet a debreceni Református Nagytemplomban
Karácsonyi istentisztelet a Debreceni Református Nagytemplomban - fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

Páratlan csoda

„Karácsonykor egy ugyanolyan páratlan csodának, kezdésnek, újrakezdésnek lehetünk a tanúi, amit legfeljebb a világ teremtéséhez lehet mérni.” A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Deák téri templomban hirdetett igét az ünnep első napján. Gáncs Péter szerint a karácsony Isten és a másik ember elfogadását kínálja az embernek.

– Elfogadom Isten közeledését? Befogadom a testté lett igét? A Tőle érkező világosságot a szívembe? És elfogadom, befogadom azt a másik embert, aki más mint én, de karácsony fényében mégis meg kell, hogy lássam benne, hogy ugyanannak a mennyei atyának a gyermeke, tehát testvérem – mondta a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. Az evangélikus püspök hangsúlyozta, hogy Isten a fiát küldte el, hogy az ember újrakezdhesse az életét.

A börtönökben is tartottak miséket, istentiszteleteket. Bővebben »

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!