2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Ismét megnyitották az arabok előtt a Templom-hegyet

Hír TV

2014. október 30., csütörtök 20:42, frissítve: péntek 11:42

Az izraeli hadsereg újra megnyitotta a Templom-hegyet az arabok előtt. Itt található a muzulmánok egyik legszentebb helye, az al-Aksza-mecset. A környéket azután zárták le, hogy egy palesztin fegyveres tegnap rátámadott egy ismert szélsőjobboldali rabbira. A támadót ma reggel találta meg és lőtte agyon az izraeli hadsereg, közlésük szerint az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet tagja volt.

Izraeli rendőrök és palesztin fiatalok csaptak össze Kelet-Jeruzsálemben. A tüntetők azért tiltakoznak, mert a rendőrök letartóztatása közben agyonlőtték azt a palesztin férfit, akit egy szélsőjobboldali izraeli rabbi meglövésével gyanúsítottak. Yehuda Glick azért kampányolt, hogy a zsidók is imádkozhassanak a palesztinok által is szent helynek tartott Templom-hegyen. Válaszlépésként az izraeli hatóságok bezárták a Templom-hegyen álló al-Aksza-mecsetet, ami az iszlám harmadik legszentebb helye. A palesztin elnök hadüzenetnek minősítette a döntést. Az izraeli arabok is tiltakoznak.

A svéd kormány közben bejelentette, hogy hivatalosan elismeri a palesztin államot. Az európai unióban így már nyolc tagállam, köztük Magyarország nyilatkozott hasonlóan. „A döntésünket arra alapozzuk, hogy a nemzetközi jogi követelmények teljesülnek, vagyis a palesztinoknak van területük, van lakosságuk és van kormányuk” – mondta a svéd külügyminiszter.


Izrael és a palesztinok között egyébként az is fokozza a feszültséget, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nemrég több mint 600 lakás építésére adott engedélyt a megszállt Kelet-Jeruzsálemben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!