2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

Irán kész tárgyalni az atomprogramjáról

2013. szeptember 25., szerda 10:45, frissítve: csütörtök 12:19

Az iráni elnök kész tárgyalni országa vitatott nukleáris programjáról. A perzsa állam vezetője az ENSZ közgyűlésén azt mondta, joga van a békés célú urándúsításhoz. Haszan Róháni hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokkal fennálló nézeteltérések rendezésére törekszik, és nem a feszültségek növelésére. Róháni ugyanakkor nem találkozott személyesen Barack Obamával, a hivatalos indoklás szerint azért, mert erre még nem készült fel Irán.

Több százan tüntettek az iráni elnök ellen New Yorkban az ENSZ-székháza előtt. „Nincs esély, hogy a rezsim lemondjon arról a törekvéséről, hogy nukleáris fegyverei legyenek. 20 éve ezen dolgoznak. Hazudtak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek, hogy mit is tesznek. Akadályozták az ellenőrök munkáját. Tudjuk, hogy Haszan Róháni 10 éve, amikor főtárgyaló volt nukleáris ügyekben, az egyeztetéseket időhúzásra használta, hogy kijavíthassanak számos tudományos és technikai hibát az iráni atomprogrammal kapcsolatban” – nyilatkozta John Bolton volt amerikai ENSZ-nagykövet.

Bent a világszervezet közgyűlésén az új iráni elnök viszont azt mondta, a nukleáris fegyverek ellentétben állnak országa nemzeti érdekeivel, de Teheránnak joga van a békés célú urándúsításhoz. „A nukleáris és más tömegpusztító fegyvereknek nincs helye az iráni biztonsági és védelmi doktrínájában, ellentmond alapvető vallási és erkölcsi meggyőződésünknek” – szögezte le.

Haszan Róháni szerint kormánya bizonyos feltételek mellett kész tárgyalni a vitatott iráni nukleáris programról, és nézeteltéréseit rendezni az Egyesült Államokkal. A békülékeny hangnem ellenére az izraeli diplomaták ezúttal is kivonultak a világszervezet ülésterméből az iráni elnök felszólalása alatt. Az izraeli stratégiai miniszter szerint véget kell vetni az iráni atomprogramnak.

Az izraeli kormányfő cinikusnak és képmutatónak nevezte az iráni elnök beszédét. Benjamin Netanjahu szerint tettei és nem a szavai alapján kell megítélni Iránt.

A mérsékeltnek tartott iráni elnök, elődjével ellentétben, a CNN hírtelevíziónak adott interjút. Ebben történelmi tényként ismerte el a holokausztot. Úgy fogalmazott, ez a nácik elítélendő bűnténye volt a zsidók ellen. Róháni szavai jelentős változást jelentenek. Az előző perzsa államfő Mahmud Ahmadinezsád ugyanis többször is kétségbe vonta a holokausztot, Izraelt pedig rákos fekélynek nevezte, és azt követelte, hogy a zsidó államot radírozzák le a térképről.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!