2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Innen jöhettek a Simon-milliók

2014. április 2., szerda 20:58, frissítve: csütörtök 09:12

Olajtavak kármentesítéséből származhat Simon Gábor külföldön rejtegetett vagyonának egy része. Az MSZP egykori elnökhelyettese az ügylet idején Pestszentlőrinc akkori polgármesterét, Mester Lászlót segítette önkormányzati tanácsadóként – írta a Magyar Nemzet. A nyomozás során lefoglalt iratok szerint a csaknem milliárdos összeg visszaosztásában egy olyan közhasznú társaságot is felhasználtak, amelyben Simon Gábor felügyelőbizottsági tag volt. Mindebből következően megdőlni látszik Mesterházy Attila szocialista pártelnöknek az az állítása, hogy egykori helyettese az előtt halmozta fel nem mindennapi vagyonát, hogy politikai pályára lépett.

Ma már nyomuk sincs a pestszentlőrinci pakuratavaknak. A terület valaha kavicsbánya volt, a gödrökben a szocializmus idején kőolajszármazékot tároltak. A területet kármentesíteni kellett, miután a XVIII. kerületi önkormányzat eladta az Auchan hipermarketláncnak 2001-ben. A munkával először egy vállalkozót bíztak meg, de a kerület elállt a szerződéstől, és a vevő Auchan egyik leánycégével állapodott meg. A szerződés 950 millió forintról szólt.

A Magyar Nemzet értesülése szerint ennek a 950 millió forintnak egy része alapítványokhoz és egyesületekhez került két cégen, az R&S Consulting Kft.-n és a Szociál Fókusz Kht.-n keresztül. A visszaosztást lepapírozták: az Auchan leánycége sokmilliós szerződéseket kötött a két társasággal. Mindkét cégben érdekelt volt Rónavári-Kedves László, aki a szocialisták kormányzása idején a munkaügyi minisztérium távmunkatanácsának egyik szakértője volt. A távmunkatanács elnöke székében Simon Gábor ült, aki egy időben felügyelőbizottsági tag volt a Szociál Fókusz Kht.-ban.  A kft.-t azóta fantomizálták, a kht. sem működik már, egykori székhelyén nem is találtuk meg Rónavári-Kedves Lászlót.

 

„A mai napon feljelentést teszünk a Magyar Nemzetben megjelent valótlan állításokkal kapcsolatosan.” Az MSZP XVIII. kerületi frakcióvezetője azt állítja: a pakuratavak kármentesítését az Auchan finanszírozta.

– Önök tudják, hogy hova került ez a 950 millió, hogy biztosan nem a Simon-vagyont gyarapította?
– Milyen 950 millió?
– Hova kerültek a pénzek? A lap arról is ír, több kft.-hez kerülhettek források ebből a pénzből.
– Ön látott erről dokumentumot?
– Ön látott?
– Én nem. Ön kérdezte, ön állítja, hogy látott erről dokumentumot.
– Ön a képviselő, ön helyi MSZP egyik képviselője, én kérdezem, hogy látott-e ilyen papírt.
– Én 2006-ban lettem önkormányzati képviselő. De a Magyar Nemzetben sem olvastunk olyan dokumentációt. A Magyar Nemzet állít valamit, ami az esetek 99 százalékban kiderül, hogy hazugság – mondta Kőrös Péter, a XVIII. kerületi MSZP frakcióvezetője.

A 2010-es önkormányzati választáson a baloldal elveszítette Pestszentlőrincet, a kerület új, fideszes vezetése már 2011-ben feljelentést tett hűtlen kezelés gyanújával a pakuratavak kármentesítése ügyében. „Több száz millió forintos vagyoni hátrányt vagy összegű károkozást tekintve ennek, alapos gyanúját megfogalmazva tette meg a kerületi vezetés a feljelentést. Ahogy említettem, ez megszüntetett azóta, ez a nyomozás, de amennyiben ezek a szálak olyannak tűnnek, ami helytállóak lehetnek, akkor az adatok, a beadvány rendelkezésre állnak” – közölte Kucsák László, a XVIII. kerületi alpolgármestere.

Az Auchan magyarországi leányvállalata tagadja közleményében, hogy a pestszentlőrinci kármentesítésre fordított összeg egy része alapítványokhoz és egyesületekhez került. A társaság közleménye szerint a munkát – fővállalkozó bevonásával – a környezetvédelmi minisztérium, az illetékes zöldhatóság és a főváros folyamatos ellenőrzése alatt végezte el másfél milliárd forintból. Az Auchan egyelőre nem perel, csak fontolgatja a jogi lépéseket a Magyar Nemzet ellen.

Mesterházy Attilának ismerős Rónavári-Kedves László neve, akivel egy ifjúsági pályázati pénzekről is döntő tanácsban dolgozott együtt a 2002-es kormányváltás után. Botka László, aki Simon Gábort váltotta az MSZP választmányának élén, nem kommentálta a Magyar Nemzet értesüléseit. A Fidesz azt várja, hogy Mesterházy Attila holnap válaszol a Simon-vagyon eredetére vonatkozó kérdésre az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!