2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 03:00

Ingyenes lehet a kéményseprés

2013. április 13., szombat 20:44, frissítve: hétfő 07:00

Ingyenes lehet a kéményseprés a kormány újabb rezsicsökkentő tervei szerint. A Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal elfogadhatatlannak nevezte, hogy több településen majdnem a háromszorosára emelkedett a tarifa, ezért gondolkoznak radikálisabb lépéseken.

A kémények ellenőrzése évente kötelező. A budapesti társasházak többségében ennek összege gázüzemű berendezés esetében 1500 forint, vannak azonban olyan kistelepülések, ahol ennek az összegnek a háromszorosát kell fizetni. „Több olyan települést is találtunk az országban, alapvetően kistelepüléseket, ahol radikális mértékben emelkedett meg a díj. Olyat is tudok mondani, ahol a kéményseprés díja 1800-ról 4500 forintra nőtt, ez elfogadhatatlan” – jelentette ki Rogán Antal.

Ingyenes lehet a kéményseprés

A kormány ígérete szerint jelentős mértékű lesz az árcsökkentés, de azt is elképzelhetőnek tartják, hogy ingyenes lesz a kéményseprés. Ehhez a rendszert is át kell alakítani, amely így közszolgáltatásként működne tovább.

„Itt nem tízszázalékos mértékű csökkentésben, hanem jelentős változásban gondolkozunk. Az ezzel kapcsolatos részletek kidolgozás alatt állnak, rövidesen a kormány, illetve a Fidesz közös előterjesztéseként a parlament elé fog kerülni. Tehát meg tudom erősíteni, hogy jelentősen mérsékelni fogjuk a kéményseprési díjakat, ha kell azzal is, hogy átalakítjuk az ezzel kapcsolatos rendszert” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

Így lehetne térítésmentes

Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke azt mondja, a díjmentes kéményfenntartás önkormányzati finanszírozással vagy adó-visszaigényléssel lenne elképzelhető.

A díjak egységes csökkentéséről, illetve eltörléséről a kormány két hét múlva ígért tájékoztatást.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!