2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Goodfriend diplomáciai mentességének felfüggesztését kérik

,

2014. december 23., kedd 10:00, frissítve: kedd 14:11

Indítványozza az ügyészség André Goodfriend diplomáciai mentességének felfüggesztését rágalmazás minősített esetének gyanújával. Gyurcsány Ferenc politikai döntést sejt.

A diplomatákra vonatkozó speciális szabályok miatt a mentelmi jog felfüggesztését a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak kell kérnie az Egyesült Államoktól. Ha Washington a kérést megtagadja, akkor a büntetőeljárást meg kell szüntetni. Az amerikai nagykövetséget ideiglenesen vezető diplomatát az adóhatóság elnöke jelentette fel. André Goodfriend két lapinterjúban is arra célzott, hogy Vida Ildikó személyesen érintett korrupciós bűncselekményben.

„Az ügyészség indítványozta a KKM-nél diplomáciai mentesség felfüggesztése iránt szükséges intézkedések megtételét az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője vonatkozásában” – nyilatkozta telefonon a Hír Televíziónak Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Az ügyészség az eljárás folytathatósága érdekében fordult a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, mivel a tárca van abban a helyzetben, hogy ilyen kezdeményezést továbbítson az Egyesült Államoknak. Amennyiben a diplomáciai mentességet élvező személy mentelmi jogát az arra jogosult nem függeszti fel, a vonatkozó eljárási szabályok szerint az eljárást meg kell szüntetni, hívta fel a figyelmet Fazekas Géza.

Az Együtt nevű ellenzéki párt szerint a legfőbb ügyész bűntársa és bűnsegédje a kormánynak a kitiltási botrány igazi felelőseinek eltitkolásában.

A Demokratikus Koalíció elnöke politikainak minősítette az ügyészség döntését, amely Gyurcsány Ferenc szerint még jobban elszigeteli a világban a magyar kormányt. „Hát, csodálkoznék, ha az Amerikai Egyesült Államok a mentességet visszavonná. Ellentétben áll a nemzetközi szokásokkal, a szövetségesek közötti gyakorlattal. Otromba, felelőtlen, belpolitikai célokat szolgáló döntésnek gondolom, amely tovább fogja növelni az Orbán-kormány nemzetközi elszigetelését” – mondta Gyurcsány Ferenc.

André Goodfriend egyébként múlt pénteken megjelent az ellenzéki párt által rendezett külügyi konferencián.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!