2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Ilyen még nem volt: magyar-magyar verseny is kialakulhat

2012. december 9., vasárnap 12:42, frissítve: vasárnap 16:13

Romániában a rendszerváltás óta először magyar-magyar verseny is lesz. Az RMDSZ mellett az Erdélyi Magyar Néppárt is parlamenti mandátumot szerezne. A felmérések szerint a jelenleg is kormányzó Szociálliberális Szövetség egyedül megszerzi a szavazatok több mint felét.

A választópolgárok vasárnap a kétkamarás parlament összetételéről döntenek. Becslések szerint a 18 millió 250 ezer választópolgár mintegy fele fog részt venni a választásokon. „Nem csak azért kell elmennünk szavazni, mert ez alkotmányos jogunk. 1989-ben a forradalomkor sokan életüket adták a demokráciáért. Meg kell adnunk nekik a tiszteletet” – nyilatkozta egy szavazó.

Az ellenzéket támogató államfő Facebook-üzenetben buzdította az embereket a szavazásra. „Európa jelenti számunkra a megfelelő irányt és az Egyesült Államokkal kötött partnerség. Kiderül, hogy a szürke zónában maradunk – ahol a politikusok szerint Oroszország és Kína felé kell fordulnunk –, vagy visszatérünk az európai útra, ami a biztonság és a jólét feltétele. Erről is döntenünk kell” – szögezte le Traian Basescu államfő.


A Szociálliberális Unió vezetői szerint viszont a jelenleg is kormányzó erő a legdemokratikusabb alakulat, és ezt a választópolgárok is meg fogják erősíteni. Ötven-hatvan százalékos győzelemre számítanak. A két magyar párt szerint kisebbségvédelmi szempontból alapvető fontosságú, hogy erős parlamenti képviselethez jusson a magyarság, ezért fontos, hogy minél nagyobb számban elmenjenek szavazni. A felmérések szerint az RMDSZ meghaladja a parlamenti bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt. „Arra számítunk, hogy megfelelő parlamenti képviselettel fog rendelkezni az erdélyi magyarság és hogy a rossz idő ellenére mégis elmennek az erdélyi magyarok szavazni, és erre kérem őket. Abban bízom, hogy 2012-ben, 23 év után a rendszerváltást követően meg tudjuk őrizni a parlamenti jelenlétünket” – szögezte le Koródi Attila, az RMDSZ képviselője.

Az Erdélyi Magyar Néppárt az alternatív küszöb elérésében – hat képviselői és három szenátori hely megszerzésében – bízik. Jelenleg úgy tűnik, hogy a kormányzó balliberális párt jobban mozgósított – közölte a Hír Televízió helyszíni tudósítója, aki hozzátette, a nagy havazás is hátráltatja a szavazást. Székelyföldön még csak kevesen mentek el szavazni.

A havazás miatt az országos átlagtól messze elmarad a részvételi arány a magyar lakta területeken a romániai választásokon. Az erdélyi megyékben helyi idő szerint 11 óráig 27 százalékkal kevesebben mentek el szavazni, az ország többi részéhez képest.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!