2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Időjárás: több településen még minidig vészhelyzet van

,

2014. december 2., kedd 15:00, frissítve: kedd 17:52

Visszavonta az ónos eső miatt kiadott riasztást a meteorológiai szolgálat. Több településen azonban még mindig vészhelyzet van, a faágakra ráfagyott csapadék miatt. A jég súlya alatt vastag faágak zuhannak az utakra és a járdákra. Emiatt sok helyen nem lehet közlekedni, Nagykovácsi hajnal óta megközelíthetetlen.

A katasztrófavédelemmel közösen tartott sajtótájékoztatót Budapesten a 12. kerület polgármestere az időjárás miatt kialakult helyzet ügyében. Pokorni Zoltán köszönetet mondott a katasztrófavédelemnek, a rendőrségnek és az önkénteseknek is, akik egész éjszaka dolgoztak a helyreállításon. Mátyás király út, Normafa út és Eötvös út – sorolta a leginkább veszélyes utcákat a kerület vezetője.

Hazajutottak az emberek

Mint mondta, nagy munkával sikerül elérni, hogy közel nyolcezer ember hazajutott, az óvodákból a gyerekeket részben a szülők a kocsikkal, részben az önkormányzat munkatársai hazavitték. Pokorni tájékoztatott, a Jókai iskolában működik az a szállás, ahol azokat helyezik el, akik nem tudtak hazatérni, nekik a Vöröskereszt is segít.

Arra kérte az embereket, hogy ne menjenek ki az utcára, maradjanak otthon, mivel a jég lassan olvad. „Egyáltalán nem vagyunk optimisták” – fogalmazott, hozzátéve: talán a csütörtöki vagy a pénteki nap lehet a fordulópont. Hangsúlyozta, a Hegyvidék polgárai összefogásból kiválóan vizsgáztak, nemcsak hazaszállították egymást, de élelmiszert is adtak; „a bajban mutatkozik meg, hogy mennyire összetartó egy közösség”.

A sajtótájékoztatón kitért arra, hogy még kedden is zárva tart több óvoda, a megközelítésük veszélyes. Ha a szülő nem tudja megoldani napközben a gyerekei elhelyezését, akkor a Mesevár óvodába viheti őket, emellett a Jókai Klubba, ahonnan elszállítják őket a Mesevár óvodába buszokkal. A kongresszusi központban a helyzetre való tekintettel ingyenes a parkolás, a lakcím bemondása után védett parkolóban hagyhatják az autókat.

Több mint 1500 bejelentés

Varga Ferenc, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy tegnap óta 1536 bejelentést kaptak, ezek túlnyomó többsége a faágak leszakadása miatt történt – ezekhez vonultak ki a tűzoltóegységek. A számokat ismertetve arról beszélt, jelenleg tizennyolc hivatásos és önkéntes tűzoltóegység, valamint a Pilisi Parkerdő Zrt. öt egysége dolgozik a fák eltávolításán.

A természeti jelenség a budai hegységet érintette leginkább, viszonylag nyugodtabb éjszaka után is több mint 400 bejelentés volt. Kiemelt helyszín még a Budakeszi út, ahol egy napja dolgoznak a felszabadításon, itt a legkritikusabb a helyzet, méterről méterre haladnak előre az egységek. A Budakeszi úti kórházat Budaörs felől lehet megközelíteni. Az igazgató hangsúlyozta, még 300 eset vár a budai hegyekben felszámolásra, Nagykovácsiban a fák eltakarítását végzik. Úgy fogalmazott, „ez a küzdelem csak széles körű összefogással valósulhatott meg”. Köszönetet mondott az elektromos műveknek, amely szakmai munkájával segített.

A részleteket ismertetve elárulta, jelenleg a bedőlt fák eltakarítása, a sószórás, valamint az elektromos hálózat működésének biztosítása élvez prioritást a tevékenységükben. „A közműellátás tekintetében a rendkívüli időjárás az ellátást befolyásolja, leginkább úgy, hogy a felsővezetékek leszakadnak a rájuk nehezedő fák súlyától.”

Hívjanak segítséget!

Elsődleges a köztéri, majd az egyéni csatlakozások rendbetétele. Varga Ferenc kérte, hogy akinél áramszünet van, az ismert segélyhívó számokon vagy a kerületi önkormányzatokon működtetett számokon jelentse be, hogy oda tudják irányítani a szakembereket. „Munkatársaink egyes korábban nem járható útszakaszokat megvizsgáltak, többször körbejártak. Ha időben jeleznek, akkor tudunk megfelelően intézkedni. Látható, hogy a hazatérés hasonló körülmények között történik, mint tegnap; ha a közutak állapota igényli, akkor szintén felvezetéssel tudnak hazatérni az emberek. A BKK-val közös járat indult az érintett területekre. A prognózisok ha csak kis mértékben, de javulást ígérnek, ezért úgy gondoljuk, hogy a holnapi napra már javul a helyzet” – zárta szavait az igazgató.

A jég olyan terhelést jelent a fákra, amely nem csak korhadt, de az egészséges példányokat is veszélyezteti, mondta Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője ugyanott. Az erdőterületeken hosszas korlátozásra kell majd számítani akkor is, amikor kezdődik az olvadás – tette hozzá. A budapesti városhatáron belül ez körülbelül 2000 hektárt jelent.

Megközelíthetetlen Nagykovácsi

Nagykovácsi megközelíthetetlen hajnal óta. A településre vezető utakat a kidőlt fák és letört ágak miatt kellett lezárni. Helyi beszámolók szerint az ónos eső fákat is tönkretett a kertekben. A katasztrófavédelem folyamatosan dolgozik a helyreállításon, illetve a kárelhárításon, de azt egyelőre nem tudták megmondani, hogy mikorra szabadíthatják fel a települést.

Délben mintegy másfél-két órás procedúrát követően tudott eljutni a Hír Televízió stábja Nagykovácsiba. A tűzoltók segítettek nekik a közlekedésben. A helyszínről a tudósító arról számolt be, hogy a tűzoltók daruskocsikkal, láncfűrésszel távolítják el a veszélyt jelentő eljegesedett faágakat, majd eltakarítják őket.

Arról is tájékoztatott, a településen még jó néhány órás munka lesz felszabadítani az útpályát, jelenleg a BKV járatai sem tudnak bemenni. Mint mondta, az önkéntesek juttatták ki a katasztrófavédelemmel azokat, akik kórházi ellátásra szorultak. Hajnal óta nincs áramellátás, akadozik továbbá a mobilkommunikáció. A helyieknek melegedőt nyitottak, kinyitották az óvodát; innivalót, teát kapnak az emberek.

Élelmiszerrel sikerült ellátni a települést a katasztrófavédelem segítségével - jelentette a Hír TV tudósítója. Az áramot pedig átmenetileg sikerült visszakapcsolni - számolt be róla stábunknak a polgármester, Kiszelné Mohos Katalin 15 órakor. Elmondta még hogy két infarktusos beteget és egy dialízisre szoruló gyermeket sikerült kijuttatni és ellátni szintén a katasztrófavédők közreműködésével.

Nógrád keleti részében volt súlyosabb a helyzet

Az Útinform munkatársainak tájékoztatása szerint akadálytalan a közlekedés Nógrádban Balassagyarmat térségében, az ónos eső elállt. A Cserhátban még tart a jegesedés. Megyeszerte voltak áramkimaradások, a legsúlyosabb helyzet Kelet-Nógrádban volt, nyugaton a helyzet már jobb, korábban azonban egy központi berendezés itt is meghibásodott.

A Mátra térségében számos helyen fák dőltek az útra, éjszaka harminc embert kellett elszállásolni.

Leszakadtak a vezetékek

Leszakadt felsővezeték miatt teljes útzár van továbbra is a 3-as főúton Budapest és Gödöllő között, a forgalmat az M3-as autópályára terelik. Az M0-s 48-as és az 52-es kilométerszelvénye közötti szakaszt azért zárták le, mert a katasztrófavédők itt is a magasfeszültségű vezeték leszakadásától tartanak. Bár az útszakaszt Maglód és Pécel felé el lehet kerülni, a környéken elrendelt korlátozások miatt hatalmas a dugó. Az M31-es autóútra is vezeték zuhant, itt is útzárat kellett elrendelni.

A főváros környékén megsérült távvezetékek helyreállítása akár hónapokat is igénybe vehet a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. szerint. A társaság közölte: megsérült az Albertirsa és Göd közötti 400 kilovoltos, valamint az Ócsa és Zugló közötti 220 kilovoltos távvezeték is.

Éjszaka is folyt a munka

Mint beszámoltunk róla, számos helyen még éjszaka is dolgoztak a katasztrófavédők a tegnapi ónos eső okozta károk felszámolásán. Heves, Komárom-Esztergom, Pest megyében és a fővárosban alakult operatív törzs a helyzet kezelésére; Pest megyében kritikus a helyzet. 37 településen volt gond az áramellátással, 21 településen egyáltalán nem volt villany. Az ellátást egyre több helyen sikerül helyreállítani, azonban még reggel is több mint húszezer fogyasztónál nem volt áram. A kistarcsai kórházban is tartalék forrásról biztosítják az energiaellátást. Sok helyen az is nehezíti a helyreállítást, hogy a vezetékeket csak a katasztrófavédelem lánctalpasaival tudják megközelíteni a szolgáltató szakemberei.

A rendkívüli időjárás miatt országszerte több megyében is utakat zártak le, illetve több szakaszon korlátozták az autós közlekedést. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Bükkben, Heves megyében a Mátrában, Pest megyében pedig a Pilisben vannak teljes útlezárások. Nagykovácsi mellett közúton Dobogókő és Kékestető sem közelíthető meg egyelőre. A megyei katasztrófavédelmi parancsnokkal közösen méri fel az ónos eső miatt kialakult helyzetet Dobogókőn a Pest megyei kormányhivatal vezetője. Tarnai Richárd a Hír Televíziónak azt mondta, 80-90 ember ellátását kell biztosítaniuk.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!