2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Huszonkettő gyermek halt meg ételmérgezésben

2013. július 17., szerda 11:20, frissítve: csütörtök 10:53

Huszonkettő indiai kisgyerek halt meg ételmérgezés miatt. Az iskolában kiosztott ingyenebéd foszforral szennyeződhetett. A hatóságok vizsgálatot kezdtek a mérgezés körülményeinek kiderítésére. Az iskola vezetője ellen gondatlanság miatt büntetőeljárást indítottak, az élelmiszerek felügyeletéért felelős személyt pedig felfüggesztették állásából.

Több mint ötven 12 év alatti gyermek betegedett meg Bihar állam egyik önkormányzati iskolájában. A kisgyerekeket egy közeli kórházba szállították, de legalább húszan meghaltak.

Az ebédet helyben főzték. Az elsődleges vizsgálat foszfornyomokat mutatott ki az ételben. Foszfortartalmú anyagokat egyes gabonafélék tartósításához használnak. A napközis élelmezési programot a szövetségi kormány indította el, ennek keretében a gyermekek ingyen kapják az ebédet.

Az áldozatok feldühödött rokonai a rendőrökkel is összecsaptak: kövekkel dobálták meg az egyenruhásokat. Bihar állam miniszterelnöke sürgős megbeszélést sürgetett a kérdésről, és kárpótlást ígért. „A kormányfő azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben, egy bizottság össze is állt erre a célra. A halott gyermekek családjainak 2000 dolláros kártérítést jelentettünk be” – fogalmazott Shyam Rajak területi élelmezési miniszter.

A régióban az eset politikai csatározásokat is okozott. A legnagyobb ellenzéki párt szerint nem ez az első eset a térségben. „Információink vannak több más, a programot érintő panaszról is. Nem gondoltuk volna, hogy gyermekek halhatnak meg így. A bihari kormányzatnak tanulnia kell ebből a tragikus esetből, és szigorúan meg kell büntetni a bűnösöket” – szögezte le Shahnawaz Hussain szóvivő.

Az élelmezési program 12 millió gyermeket érint országszerte.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!