2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 11:05

Hússzor annyi bevándorló jön hazánkba, mint két éve

2015. január 14., szerda 17:20, frissítve: vasárnap 21:11

Két év alatt a hússzorosára nőtt a Magyarországra jövő bevándorlók száma. Elsősorban koszovóiak jönnek hazánkba gazdasági menekültként, de sok a szír és afgán bevándorló is. Általában csak átutaznak Magyarországon, de a magyar kormány így is közel hárommilliárd forintot költ ellátásukra és rendészeti kiadásokra.

Tavaly több mint 40 ezren érkeztek illegálisan Magyarországra, többségük Szerbia felől. Riasztás című műsorunkban is bemutattuk, hogy a bácsalmási határszakaszon szinte naponta fognak el illegális bevándorlókat. „Ez egy nyílt szakasz az erdők között, ezt az utat választják a külföldiek az átlépésük után. A közeli falu központjában lévő templomtorony megvilágítja, és gyakorlatilag ezt használják támpontként” – mondta a műsorban Schütz István, a Bácsalmási Határrendészeti Kirendeltség osztályvezetője.

2012-ben még csak 2100-an kértek menedékjogot Magyarországon, tavaly már közel 42 ezren. Ezzel az ötödikek vagyunk az európai rangsorban.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója azt mondja, a migránsok fele koszovói, de sokan érkeznek Szíriából és Afganisztánból is. A menekültszám azért ugrott meg, mert a válságövezetekben romlott a biztonsági helyzet, ám sokan anyagi okok miatt hagyják el szülőföldjüket.

„Több mint ötven százalékban érkeztek olyan állampolgárok, akiknél a nemzetközi védelmi igény nem megalapozott, gazdasági ok az, ami miatt útnak indultak – koszovói állampolgárokról beszélünk. Szegénység, szociális ellátási problémák, lakhatási problémák, sok minden motiválta az útnak indulókat, de egyértelmű, hogy a gazdasági ok az, ami miatt ideérkeztek” – hangsúlyozta Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója.

És általában tovább is állnak. A menekültügyi eljárások több mint fele azért szűnik meg, mert a menedékkérő elhagyja az országot. A szakemberek szerint Magyarország még mindig csak tranzitország, ám az egyre növekvő menekülthullám miatt jogszabályváltozásokra lenne szükség. „Ne lehessen egy alaptalanul benyújtott menedékkérőnek hosszú időn keresztül tartózkodni egy országban és igénybe venni mindazokat a támogatásokat, amelyek a nemzetközi védelemre szorulókat megilleti. A legnagyobb probléma, hogy minden tagállamban, Magyarországon is szűkíti azokat az intézményi kapacitásokat az a helyzet, hogy tulajdonképpen költségvetési forrásainkat a valódi védelemre szorulókra kellene fordítani, és ez megoszlik azok között, akiknél nem indokolt a védelem nyújtása” – fogalmazott Végh Zsuzsanna.

A hivatal főigazgatója szerint a központi költségvetésből tavaly 2,6 milliárd forintot költöttünk a bevándorlók ellátására, 1,5 milliárddal többet, mint 2012-ben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!