2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Hunvald-ügy: az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérik

,

2013. szeptember 5., csütörtök 18:33, frissítve: péntek 10:49

Az ügyész és több védő is az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, és új eljárás lefolytatását kérte a Hunvald-ügy másodfokú tárgyalásán, amely csütörtökön kezdődött a Szegedi Ítélőtáblán. A vádhatóság szerint nemcsak az elsőrendű vádlott, Gál György, hanem a másodrendű, Hunvald György is bűnös az erzsébetvárosi ingatlanok áron aluli értékesítésében. A védők szerint azonban még az elsőfokú ítélet is túl szigorú. Az erzsébetvárosi ingatlanpanamában a volt szocialista polgármester első fokon másfél év, Gál György, a gazdasági bizottság egykori SZDSZ-es elnöke 8 és fél év börtönbüntetést kapott.

Mivel az illetékes Fővárosi Ítélőtábla bírái elfogultságot jelentettek be, Szegeden kezdődött a Hunvald-ügy másodfokú eljárása. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség azért fellebbezett, mert azt több ponton megalapozatlannak találta.

Az erzsébetvárosi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori SZDSZ-es elnöke másfél évvel ezelőtt csalásért, vesztegetésért, hűtlen kezelésért, hivatali visszaélésért és magánokirat-hamisításért 8 és fél év börtönbüntetést kapott. Gál György az ítélet szerint kenőpénzt kért az önkormányzati ingatlanok áron aluli eladásáért. Hunvald György volt szocialista polgármestert, az ügy másodrendű vádlottját 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélték, de a bűnszervezetben elkövetett csalás büntette alól akkor felmentették.

„Ha az elsőfokú bíróság teljes körűen foglakozott volna a bizonyítékokkal, akkor az egyéb bizonyítékokból – például lehallgatási anyagból, okirati bizonyítékokból – az ingatlanok értékesítésével kapcsolatban a másodrendű vádlott bűnösségére is kellett volna következtetéseket levonni, illetőleg az elsőrendű vádlott esetében minden esetben meg kellett volna állapítani a büntetőjogi felelősséget a csalásokat illetően” – közölte Scherné Bagi Edit ügyész.


A védők is az ítélet hatályon kívül helyezését kérték – de épp ellentétes okból. Az elsőrendű vádlott védője szerint a bíróság elmulasztotta indoklási kötelezettségét. „Ötven körüli tárgyalási nap volt, évek teltek el az elbírálandó cselekmény óta, és ez újabb éveket jelent, én ennek érzem a súlyát, de ha egyszer nem látok más megoldást, akkor nem tudok más indítványt tenni” – mondta Bárándy Péter.

Hunvald György védője szerint a lehallgatott telefonbeszélgetésekből téves következtetéseket vont le a vádhatóság, és az első fokon eljáró bírák is. „Egy pillanatra hunyjuk be a szemünket, és gondoljuk át! Azért vádolja az ügyészség vesztegetéssel Hunvald Györgyöt, mert Kardos Péter azt mondja a feleségének, hogy Hunvald György nem ingyen támogatja őt abban, hogy állást szerezzen neki. Hát most tényleg csak azt tudom mondani, hol élünk?” – tette fel a kérdést Sebes Péter.

Az ügy névadója egyelőre hallgat. „Tartsuk be azt a szabályt, hogy majd az ítélet után nyilatkozom” – mondta Hunvald György.

Hunvald György az utolsó szó jogán várhatóan pénteken még megszólalhat a tárgyalóteremben. A másodfokú tárgyalásra összesen négy napot írt ki a Szegedi Ítélőtábla.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!