2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Hubertus-per: a szerződés minden lényegi pontja jogszabályba ütközik

2013. március 6., szerda 18:28, frissítve: csütörtök 12:33

A Kaposvári Törvényszék közbenső ítéletében megállapította, hogy a Hubertus Bt. termőföldbérleti szerződésének minden lényeges pontja jogszabályba ütközik. A német érdekeltségű cég több ezer hektár állami földet szerzett meg a Kis-Balatonnál a rendszerváltozás után. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet 2011-ben pert indított a szerződés semmisségének megállapításáért. A magyar állam jogi képviselőjének meggyőződése, hogy a bíróság azt is megállapítja majd, hogy a haszonbérleti szerződés jó erkölcsbe ütközött, így egészében is érvénytelen.

A német érdekeltségű Hubertus Agráripari Bt. a rendszerváltozás után szerzett meg nyolcezer hektár állami földet a Kis-Balatonnál. A vadászatilag értékes területet 99 évig bérli a magáncég, az éves bérlet hektáronként 10 forint. A jelképes összeg miatt a Nemzeti Földalapkezelő pert indított a szerződés semmisségének megállapításáért a Kaposvári Törvényszéken. Az állam jogi képviselője indítványozta, hogy a bíróság közbenső ítéletben mondja ki a haszonbérleti szerződés alapvető rendelkezéseinek semmiségét. Példaként említette, hogy a szerződéssel a magáncég hozzájutott a vadászati, halászati és bányászati jogokhoz is, noha azok átengedéséhez külön hatósági engedélyekre lett volna szükség. A Kaposvári Törvényszék az állam által kifogásolt kitételeket jogszabályba ütközőnek találta, és kimondta érvénytelenségüket.

„A szerződéskötéskor hatályos törvények szerint szerződéssel, tehát kötelmi jogügylet keretében nem volt átengedhető az államot illető vadászati jog, illetve annak gyakorlása hasznosításra sem olyan szerv részére, amely nem állami tulajdonban álló szerv, ugyanis a vadászat jog ebben az időben tulajdoni viszonyoktól függetlenül az ország teljes területén az államot illette” – fogalmazott Matusik Gertrúd tanácsvezető bíró.

A törvényszék megszüntette a Hubertus Bt. elővásárlási jogát is, hiszen Magyarországon cégek nem vásárolhatnak termőföldet, így erre vonatkozó előjogot sem gyakorolhatnak. A magáncég jogi képviselői nem jelentek meg a közbenső ítélet kihirdetésén. Ha fellebbeznek, jogerős ítéletet a Pécsi Ítélőtábla hoz majd. A Kaposvári Törvényszék a táblabíróság döntése után határoz majd arról, hogy a haszonbérleti szerződés jó erkölcsbe ütközött-e, azaz megállapítható-e az egész megállapodás érvénytelensége.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!