2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Horvátország csatlakozását ünneplik

2013. június 30., vasárnap 21:50, frissítve: hétfő 10:00

Éjféltől bővül az Európai Unió, Horvátország csatlakozik az európai közösséghez – 28. tagállamként. Az ünnepségek fél 9-kor kezdődtek, a fővárosba több mint száz vezető politikust vártak, a rendezvényen részt vesz a magyar miniszterelnök is.

Pécs is köszöntötte Horvátországot uniós csatlakozása alkalmából. Baranyában él a legtöbb magát horvát nemzetiségűnek valló ember, ezért Navracsics Tibor is itt köszöntötte déli szomszédainkat. Beszédét magyarul és horvát nyelven is elmondta. A miniszterelnök-helyettes szerint a két ország viszonya mindig is baráti volt, és reményét fejezte ki, hogy a közös uniós tagság ezt még szorosabbá fogja tenni.

Könnyebb lesz az átlépés

Éjféltől könnyebben lehet átlépni Horvátországba, és megszűnnek a nyári torlódások is a letenyei határon Horvátország uniós csatlakozása miatt. Vámellenőrzés is csak a teherautóknál lesz, a magánszemélyeknél megszűnik.

A személyi igazolványokat és a gépjárművek adatait ellenőrzik a rendőrök, majd következik a szokásos vámvizsgálat. Hétfőtől ez gyorsabb lesz. „Egy megállításos technológiára tértünk át, ez azt jelenti, hogy a horvát és magyar határrendész egyszerre fogja ellenőrizni az autósokat, illetve ami változás lesz még, hogy se horvát oldalon, se magyar oldalon nem lesz vámellenőrzés” – mondta a Nagykanizsai Rendőrkapitányság kapitányságvezetője.

A határon átvihető áru mennyisége is változik: jövedéki termékek esetében borból például már 90 litert, sörből 16 helyett 110 litert lehet behozni, cigarettánál pedig ez 40-ről 800 szálra emelkedik.

Évente mintegy 2,5 millió utas lépi át a határt a két letenyei határátkelőn. Nyári szezonban előfordult, hogy órákat kellett várniuk. A kamionok továbbra is a régi átkelőn, míg a buszok az autópályán léphetik át a határt. A teherforgalmat változatlanul külön ellenőrzi majd a két ország.

Rendezvényekkel ünneplik a csatlakozást

Vasárnap egész napos rendezvényekkel ünneplik Horvátország uniós csatlakozását, Magyarországról pedig emlékfutás indult. Az „Európai Maraton Nagykanizsáról rajtolt, ahonnan mintegy 40 zalai, illetve csáktornyai futó indult el, hogy teljesítse a 70 kilométeres távot Varasdig. A városba 28 maratonista érkezik azt szimbolizálva, hogy Horvátország az Európai Unió 28. tagállama.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!