2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 14:05

Hivatalos: lemondott a miniszterelnök

2013. június 17., hétfő 19:38, frissítve: kedd 08:47

Hivatalosan is lemondott a cseh miniszterelnök. Petr Necas távozása után a kormány ügyvezető kabinetként működik a köztársasági elnök döntése alapján. Az államfő nem írna ki előre hozott választásokat, pedig ezt követeli a baloldali ellenzék, amelynek akár 3/5-ös többsége is lehetne egy friss felmérés szerint. Necas azután döntött a lemondás mellett, hogy kiderült: kabinetfőnöke képviselői helyekkel üzérkedett, és magánjellegű nyomozásra használta a cseh titkosszolgálatot.

Az eddigi kormányfő, Petr Necas nemcsak a miniszterelnöki, hanem a pártelnöki székből is felállt. A jobbközép kormánykoalíció vezető erejét, a Polgári Demokrata Pártot átmenetileg az első alelnök irányítja. „A végrehajtó bizottság a pártvezetést bízta meg az új kormány megalakításával, amelynek alapja a mostani koalíció, egy, a pártunk által jelölt miniszterelnökkel. A kabinet a választási ciklus 2014. májusi lejártáig vezeti az országot. A jelenlegi koalíció a kulcsa az ország gyors talpra állásának az árvíz után, valamint a felelős költségvetési politikának és más, prioritást élvező ügyeknek is” – jelentette ki a Polgári Demokratikus Párt első alelnöke.


Martin Kuba, aki a Necas-kormányban ipari és kereskedelmi miniszter volt, az egyik esélyes a miniszterelnöki posztra. A köztársasági elnök mielőbb rendezné a kormányválságot. Milos Zeman nem híve az előre hozott választásoknak. A szociáldemokrata–kommunista ellenzék viszont szavazni küldené a lakosságot, a kormányt megrendítő korrupciós botrány után a baloldal a mandátumok 3/5-ét is megszerezhetné egy rendkívüli választáson. „Talán ez jót tesz, és jobb idők jönnek. A kormány furcsa volt, és talán valami jobb jön, még ha nem is bízom ebben túlságosan” – mondta egy prágai lakos.

Petr Necas bukását a miniszterelnök kabinetfőnöke okozta. Jana Nagyova a vád szerint parlamenti képviselőket vesztegetett meg, és a kormányfő feleségét figyeltette a titkosszolgálattal. A cseh sajtó szerint Nagyová Necas szeretője volt, akinek feleségét a titkosszolgálati megfigyeléssel igyekezett rávenni a válásra. A korrupciós ügyben Petr Necas szerepe egyelőre nem tisztázott, nem tudni, hogy az ő utasítására vásárolt-e meg képviselőket a kabinetfőnök.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!