2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Hiába várták Joav Blumot a Sukoró-per tárgyalására

2013. augusztus 21., szerda 17:00, frissítve: csütörtök 07:16

A szabályszerű idézés ellenére sem jelent meg a Sukoró-per tárgyalásán Joav Blum izraeli–magyar üzletember. A Szolnoki Törvényszéken csütörtökön Gyurcsány Ferencet és Veres Jánost hallgatják meg tanúként.

A szabályszerű idézés ellenére sem jelent meg a Sukoró-per tárgyalásán Joav Blum izraeli–magyar üzletember. Azzal mentette ki magát, hogy külföldön tartózkodik és a bíróságnak küldött levelében azt is állítja: nem kapott idézést. A Szolnoki Törvényszéken csütörtökön Gyurcsány Ferencet és Veres Jánost hallgatják meg tanúként a jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indult perben. A magyar állam 2008 júliusában cserélte el a tulajdonában lévő sukorói területet az izraeli–magyar üzletember gyümölcsöseire.

Hiába várták a Sukoró-per tárgyalására az izraeli–magyar üzletembert, nem jelent meg a Szolnoki Törvényszéken. Joav Blum a bíróságnak küldött, angol nyelven írt levelében arra hivatkozik, hogy nem kapta meg az idézést, a tértivevény alapján azonban az idézést már tavasszal kézhez kapta. Az üzletember levelében azt írta, a magyar sajtóból értesült az idézésről, ezért levélben kereste meg a Szolnoki Törvényszéket.

„Annak ellenére, hogy nem kaptam hivatalos idézést a tárgyalásra, illetve, hogy most csak sajtóértesülésből származó információkra hagyatkozom, megerősítem, hogy készen állok tanúvallomást tenni, az irányú kötelezettségeimnek készségesen eleget teszek – állt Joav Blum levelében. – Mindazonáltal arról kell tájékoztatnom, hogy előzetesen megszervezett elfoglaltságok okán az elkövetkező hónapokban nem tartózkodom Európában, ezért a jövő hétre, amikor a sajtóból származó értesülésem szerint a tárgyalást tervezik, Magyarországra utazást szervezni szinte lehetetlen, illetve rendkívül költséges. Egyúttal tisztelettel kérem a tisztelt bírónőt, hogy tanúkénti meghallgatásomat szíveskedjék 2013. november utolsó hete és 2014 március elseje közé tervezni. Ekkor Európában tartózkodom, és rövid időn belül tudok Magyarországra utazni” – ismertette Blum üzenetét Farmosi Zoltán tolmács.

Oszkó is távol maradt

Joav Blumhoz hasonlóan a Bajnai-kormány pénzügyminisztere, Oszkó Péter is távol maradt, ő korábban levélben jelezte, hogy nem tud megjelenni a tárgyaláson.

„Írt levelet, hogy külföldön tartózkodik, ezért nem tud megjelenni a tárgyaláson. 57-es sorszám alatt a bíróság értesítette, hogy távolmaradását, igazolását az 56-os sorszám alatt előterjesztett levél alapján igazoltnak tekinti, ezért kimentését elfogadja. A holnapi napon a tárgyalás tartására sor kerülhet, hiszen az idézett két tanú is az idézést még júliusban átvette” – közölte Sólyomváriné Csendes Mária tanácsvezető bíró.

Tátrai nem tudja

A tértivevényt a vádlottak is megtekintették, szerintük kérdéses, hogy szabályszerű volt-e a magyar bíróság idézése.

„Megnéztük a tértivevényét, de az a rovat, ami az átvevőnek a nevét tartalmazza, az nincsen kitöltve, a szignó az olvashatatlan, nem tudjuk, azt sem tudom, hogy hasonlít-e Joav Bluméra, vagy sem. Magyarul egyáltalán nem biztos, hogy szabályszerűen lett kézbesítve” – vélekedett Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezérigazgatója.

A vád szerint a magyar állam a Gyurcsány-kormány idején, 2008 júliusában cserélte el a tulajdonában lévő sukorói területet az izraeli–magyar állampolgárságú Joav Blum gyümölcsöseire. Az államot 1,3 milliárd forintos kár érte volna, ha a csereszerződést tavaly nem semmisíti meg a bíróság. A tárgyalás csütörtökön Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Veres János egykori pénzügyminiszter tanúvallomásával folytatódik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!