2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:25

Hiába apadnak a folyók

2013. április 1., hétfő 16:43, frissítve: hétfő 20:41

Átmenetinek bizonyul a csapadékmentes időjárás, kedden ismét esni fog a meteorológiai előrejelzés szerint. Ma éjszaka talaj menti fagy várható, de az ország északi területén kétméteres magasságban is 0 fok alá süllyedhet a hőmérséklet. A Zala megyei Lovásziban a megáradt Kerka folyó lakóházakat veszélyeztet, a lakók kiköltöztetését megkezdték. Az embereket átmenetileg az iskolában szállásolják el, üresen maradt házaikra rendőrök vigyáznak. Vas megyében három települést zárt el az árvíz a külvilágtól, több mellékút pedig járhatatlan.

A Tolna megyei Dombóváron egész éjjel szivattyúztak, a Kapos folyó száz házat veszélyeztetett. A Somogy megyei Babócsán a Rinya-patak áradt, homokzsákok ezrei védték a horvát határtól öt kilométerre fekvő, 1600 lelkes községet. A patak így is csak az erdőkben, szántóföldeken okozott károkat. Vas megyében, Körmendnél a legmagasabb, harmadfokú készültséget rendelték el a Rábán.


A Nógrád megyei Ipolytarnócon a helyiek megszokták már, hogy két alacsonyan fekvő utcát az áradó folyó évek óta elönt. A homokzsákok nem segítettek, a víz hét portát elöntött. Az érintett családok többsége nem volt hajlandó kiköltözni, saját felelősségükre az otthonukban maradtak. A térségben a következő napokban további csapadék várható.

Portákat öntött el a kiáradt Ipoly Ipolytarnócon
Portákat öntött el a kiáradt Ipoly Ipolytarnócon
Fotó: Komka Péter / MTI


A Belügyminisztérium helyettes államtitkára Jászteleken jelentette be, hogy harmadfokú készültséget rendeltek el a Zagyván is, miután a folyó vízszintje egy nap alatt egy métert emelkedett.

– Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízjelző szolgálata folyamatosan értékeli és elemzi a hidrometeorológiai előrejelzéseket, és ezek alapján készülünk fel a védekezésre – közölte Hoffmann Imre. – Biztosíthatok mindenkit, hogy a szakszerű védekezésnek megvannak a feltételei, és ezt tesszük. A talaj rendkívüli módon el van ázva, és a befogadóképessége igen alacsony. Ezért az árvizek magas szinten, gyorsabb lefolyással zajlanak – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Víz alatt álló földterület és árvíz miatt lezárt út a Zala megyei Bagod és Boncodfölde között
Víz alatt álló földterület és árvíz miatt lezárt út a Zala megyei Bagod és Boncodfölde között
Fotó: Varga György / MTI


Hoffmann elmondása szerint a belvízkárok csökkentése tartós munkát jelent. Több mint 140 ezer hektár áll vízben, ami nem számít soknak. 2011 tavaszán 380 ezer hektár volt az elöntött terület nagysága. „A védelmi osztagunk két helyen töltésmagasítási munkálatokat, egy helyen egy zsilip levédését folytatja, illetve több helyen mobilszivattyú-telepítések történnek a térségben – mondta a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője. – Az elmúlt 24 óra alatt a mobil és fix beépítésű szivattyúink közel 5 millió köbmétert emeltek át a vízügyi igazgatóság működési területén, ennek ellenére a belvízi elöntés folyamatosan nő. Jelenleg 26 ezer hektárhoz közelít, és folyamatosan emelkedésre számítunk a következő napokban” – közölte Lovas Attila.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság arra kéri az alföldi települések önkormányzatait, hogy készítsenek intézkedési tervet a belvíz elleni védekezéshez. Az áradás a közlekedésben is fennakadásokat okoz.

Lezárt, vízzel elöntött út a Vas megyei Csénye határában
Lezárt, vízzel elöntött út a Vas megyei Csénye határában
Fotó: Varga György / MTI


– Vas megyében a 84-58-as mellékúton bevezetett útlezárás miatt egyelőre Csénye, Bögöt és Porpát elzárt település, ugyanakkor továbbra is hat megyére kiterjedően 24 alsóbbrendű utat érintő teljes útzár van érvényben, emellett több helyen van félpályás lezárás, vagy sebességkorlátozást kellett bevezetnünk. Veszprém megyében egy, Fejérben egy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron megyében 2-2, Zala megyében három, Vas megyében pedig tizennégy lezárt utunk van – mondta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

A következő egy hétben 20-25 milliméter csapadék várható az ország déli és középső területein.

Milliós kár érte a síközpontot

Milliós nagyságrendű kár érte az eplényi síközpontot. A vasárnapi felhőszakadás és a környező hegyekből lefolyt olvadt hó akkorára duzzasztotta a Malom patak vizét, hogy kiöntött a medréből, és elárasztotta a síaréna alacsonyabban fekvő részeit. Az infrastruktúrát és az áramellátást sikerült megmenteni, a pályák azonban egyelőre nem üzemelnek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!