2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hiába a rekordtermés, az orosz embargó keresztbe tesz

2014. augusztus 15., péntek 18:35, frissítve: hétfő 06:52

A mezőgazdasági árak további csökkenésétől tart az orosz embargó miatt a Tejtermék Tanács korábbi ügyvezető igazgatója, aki áfacsökkentéssel és a jegybanki növekedési hitelprogrammal segítene a termelőkön. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a felvásárlási árak csaknem tíz százalékkal maradnak el az egy évvel korábbiaktól. A földművelésügyi tárca parlamenti államtitkára egy hajdúböszörményi ágazati rendezvényen bejelentette: a magyar kormány azt kéri az Európai Uniótól, hogy több pénzt fordítson a károk enyhítésére.

A kukorica betakarítása egy hónap múlva kezdődik, az esős nyár kedvezett a növénynek, rekordtermés várható belőle. 2012-ben 6500-7000 forintot is kaptak a termelők egy mázsa kukoricáért, most 3600-3800 forintot ajánlanak nekik. „Amennyiben viszont nem lesz exportlehetőség, ez mind itt marad az országban, és a kereslet hiánya miatt az árak valószínűleg lefelé fognak menni” – mondta Bodnár Lajos, a hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke.

A kukoricakivitelt az orosz embargó nem érinti, a tilalom a gabonafélékre nem vonatkozik. A gyümölcsökre viszont igen. Almából az elmúlt tíz év legjobb termésére számítanak, nyolcszázezer tonnára. „A termelők aggódnak amiatt, hogy ezt a nagy mennyiségű almát hová fogják tudni elhelyezni a piacon” – mondta Takács Ferenc, az Alma Terméktanács elnöke.

A hazai fogyasztás emelkedése enyhítheti a termelők gondjait, de a kormány új külföldi piacokat is keres – mondta a földművelésügyi minisztérium parlamenti államtitkára. „A léalma-előállítás lehetősége, annak bizonyos fokú támogatása segíthet enyhíteni azt a piaci nyomást, amiben az alma jelen pillanatban van.” Nagy István hozzátette: a magyar mezőgazdaság 70 millió forinttól esik el naponta az orosz importtilalom miatt. Az Európai Unió 400 millió eurós alapja a termelők teljes kártalanítására nem elég, ezért a magyar kormány is az összeg megemelését kéri Brüsszeltől.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!