2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Hiába a kivégzés, Amerika nem egyezkedik a terroristákkal

2014. augusztus 22., péntek 11:25, frissítve: szombat 09:15

Az Egyesült Államok nem egyezkedik terroristákkal azután sem, hogy az Iszlám Állam kivégzett egy amerikai újságírót – ezt üzente az amerikai külügyminisztérium. Az internetre két napja került fel az a videó, amelyen egy dzsihadista fegyveres lefejez egy amerikai újságírót. Az amerikai védelmi miniszter nem zárta ki, hogy Irak után Szíriában is légicsapásokat mérnek az Iszlám Államra.

1,2 millió embernek szolgálnak ideiglenes otthonul az Arbilban lévő sátrak, közülük kétszázezren az elmúlt hetekben menekültek ide az Iszlám Állam szélsőséges szervezet elől. „Moszulban voltunk, de aztán Arbilba jöttünk, amikor elkezdődtek a bombázások. Aztán arra kényszerítettek, hogy hagyjuk el a másik menekülttábort, itt viszont nehezen fogadtak minket” – mondta egy menekült.

A nyugat szintén egyre nagyobb aggodalommal nézi a dzsihadisták térhódítását Észak-Irakban és Szíriában. Az amerikai védelmi miniszter szerint az Iszlám Állam a legnagyobb fenyegetés, amellyel Amerikának az elmúlt években szembe kellett néznie. „Az Iszlám Állam van olyan kifinomult és jól finanszírozott, mint bármely csoport, amelyet valaha is láttunk. Több mint csak egy terrorcsoport. Különböző ideológiákat egyesítenek, katonai téren van stratégiájuk és taktikájuk. Ez felülmúl mindent, amit korábban láttunk, ezért mindenre fel kell készülnünk” – mondta Chuck Hagel.


Az amerikai védelmi miniszter csütörtökön nem zárta ki, hogy az Egyesült Államok Irak után szíriai területen is csapást mérjen a szélsőséges szunnita szervezet erőire. Washington közölte azt is, hogy nem egyezkedik terroristákkal. Tartja magát ehhez az elvhez az után is, hogy a dzsihadisták kivégeztek egy amerikai újságírót, és egy másiknak a meggyilkolásával fenyegetőztek.

Az újságírót lefejező dzsihadistát eközben a brit hatóságok is próbálják beazonosítani: a terrorista londoni akcentussal beszélt, és a feltételezések szerint brit állampolgár lehetett.

Hadi felszerelést küld a Honvédelmi Minisztérium Irakba az Iszlám Állam elleni harchoz. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!