2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Hétfőn nevezik ki az új kormányfőt

,

2014. február 16., vasárnap 19:50, frissítve: hétfő 08:48

Hétfőn nevezi ki az új olasz miniszterelnököt az államfő. Az eddigi firenzei polgármester, Matteo Renzi volt az egyedüli jelölt, de egy kisebb koalíciós párt addig nem támogatja kinevezését, amíg meg nem kapják a részletes kormányprogramot. Renzi korábban azt ígérte, hogy vállalja az évek óta halogatott választási reform megkezdését, ami az államfő legfontosabb feltétele volt a kinevezéshez.

Egyelőre nincs döntés a következő olasz miniszterelnök személyéről. Ezt a köztársasági elnök közölte az újságírókkal a pártokkal folytatott egész napos tárgyalássorozat után. „Önök befejezték a munkájukat, és én is az enyémet. Kötelességemnek éreztem a konzultációk lezárását a lehető legrövidebb időn belül, hogy minél több ideje maradjon az új miniszterelnöknek a kormányalakítási tárgyalások lefolytatására” – jelentette ki Giorgio Napolitano olasz elnök.

Az olasz államfő ugyan nem árulta el, hogy kit jelöl a kormány élére, az olasz média azonban szinte biztosra veszi, hogy a miniszterelnök a baloldali Matteo Renzi, Firenze eddigi polgármestere lesz. A Demokrata Párt küldöttségét ennek ellenére nem ő vezette. „A Demokrata Párt úgy érzi, hogy a jelenlegi válság megoldásához a pártok egyesített erejére van szükség. Mi titkárunkat, Matteo Renzit javasoljuk a miniszterelnöki tisztségre” – mondta Liugu Zanda, a Demokrata Párt szenátora.


A Demokrata Párt ugyan megnyerte az egy évvel ezelőtti választásokat, a kormányalakításhoz szükséges többsége viszont nincs meg. Ezért koalícióra kényszerül. A stabil kormányzáshoz szükséges többséget pedig csak a megosztott jobboldal bevonásával érheti el. A Grillo Beppo vezette 5 Csillag Mozgalom ugyanis a szélsőjobboldali Északi Ligához hasonlóan előre hozott választásokat követel. Az eddigi szövetséges új jobbközép párt pedig csak feltételekkel támogatja Renzi kinevezését. Azt mondják, megvárják az új kormányprogramot és a miniszterjelöltek névsorát, de ha balra tolódik a kormány, akkor kilépnek a koalícióból. Így viszont Renzi elvesztené a parlamenti többséget. A korrupció miatt elítélt volt miniszterelnök, Silvio Berlusconi az újabb kormányalakítási kísérletről azt mondta: nagyra becsüli Matteo Renzit, mert nem kommunista, de szerinte ez a kormányváltás nem demokratikus.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!