2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Herman Van Rompuy: Politikai megoldás szükséges Szíriában

2013. szeptember 5., csütörtök 18:23, frissítve: péntek 21:29

Katonai helyett politikai megoldás szükséges Szíriában. Erről Herman Von Rompuy, az Európai Tanács elnöke beszélt ma a szentpétervári G20-csúcs kezdetén. Kína és Oroszország szintén elutasítja az ENSZ-felhatalmazás nélküli katonai támadást, Barack Obama amerikai elnök viszont továbbra is ezt tartja a legcélravezetőbb megoldásnak. A szíriai válság a legfejlettebb országok vezetőit tömörítő csúcs egyik fő témája lesz.

A világ talán legnagyobb hatalmú vezetője érkezett meg a szentpétervári G20-csúcs helyszínére. Barack Obama előbb kiszállt a minden bizonnyal bombabiztos járműből, majd széles mosolyok közepette hosszasan kezet rázott a világ talán másik legnagyobb hatalmú vezetőjével, Vlagyimir Putyinnal. Az orosz és az amerikai elnök viszonya a valóságban korántsem felhőtlen, nem kis részben a szíriai konfliktus miatt. Barack Obama ENSZ-felhatalmazás nélkül is kész katonai támadást indítani a szíriai kormány ellen, annak állítólagos vegyifegyver-használata miatt. Bár a beavatkozást az európai nagyhatalmak közül gyakorlatilag csak Franciaország támogatja, az amerikai elnök kitart álláspontja mellett – ezt ma Szentpéterváron is világossá tette.

„Úgy gondolom, hogy alapos vitát folytatunk majd a szíriai helyzetről. Figyelembe kell venni azt a közös felismerést, miszerint a vegyi fegyverek bevetése Szíriában nemcsak tragédia, hanem a nemzetközi jog megsértése is” – jelentette ki Barack Obama.

Moszkva hevesen ellenzi az amerikai támadást: Putyin szerint Washington beavatkozása ENSZ-felhatalmazás nélkül agresszió lenne, a Damaszkusz ellen felhozott vádakat pedig nevetségesnek minősítette.

A G20-ak csúcstalálkozója előtt Oroszország támogatást kapott Kínától is, amely szerint éppen az ENSZ-felhatalmazás nélküli támadás jelentene súlyos jogsértést. „Az egyoldalú katonai akció ellentétes a nemzetközi joggal és a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáival, és csak súlyosbítaná a krízist a térségben” – mondta a a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Szintén a politikai megoldást pártolják az uniós vezetők, akik szerint már eddig is túl sokat életet követelt a szíriai polgárháború. „A szíriai konfliktusnak nincs katonai megoldása. Csupán egy politikai megoldás képes véget vetni a szörnyű vérontásnak, az emberi jogok súlyos megsértésének és Szíria lerombolásának” – mondta Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

Bár az amerikai szenátus külügyi bizottsága tegnap 10:7 arányban megszavazta a Szíria elleni katonai akciót, mind a republikánusok, mind a demokraták között vannak olyan képviselők, akik ellenzik a beavatkozást. „Az egész szituációra árnyékot vet az iraki háború, amikor csalárd fondorlattal indítottunk háborút” – mondta Chris Van Hollen republikánus képviselő. „Még ma is keserű emlék az iraki háború, amikor félre lettünk vezetve” – tette hozzá Dick Durbin demokrata szenátor.

Obama és Putyin várhatóan nem tart majd külön kétoldalú találkozót Szentpéterváron, de a plenáris üléseken mindenképpen megvitatják a szíriai konfliktust.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!