2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Helybenhagyták Hunvaldék börtönbüntetését

,

2013. október 10., csütörtök 17:05, frissítve: péntek 08:52

A szegedi ítélőtábla szerint is bűnös a volt VII. kerületi MSZP-s polgármester. Így hatályban marad Hunvald György másfél éves, és az SZDSZ-es önkormányzati képviselő, Gál György nyolc és fél éves szabadságvesztése.

Helybenhagyta Hunvald György és Gál György szabadságvesztését a Szegedi Ítélőtábla. Erzsébetváros volt MSZP-s polgármestere másfél, a kerület korábbi SZDSZ-es gazdasági vezetője nyolc és fél év börtönt kapott. A hivatali visszaélés vádja alól ugyanakkor mindkét vádlottat felmentették. Az ítélőtábla szerint a korábban eljáró bíróság ugyan több hibát is vétett, de ezek nem voltak olyan súlyúak, hogy hatályon kívül kelljen helyezni az első fokú ítéletet. A kerület korábbi balliberális városvezetését milliárdos nagyságrendű ingatlanpanama és korrupciós ügyek miatt ítélték el.

Nyugodtan várták a másodfokú ítéletet az erzsébetvárosi ingatlanpanama vádlottjai. Csak az elsőrendű vádlott arcán látszott némi feszültség.

A szegedi ítélőtábla végül több ponton átírta az elsőfokú ítéletet. Gál György és Hunvald György börtönbüntetését viszont így is helybenhagyták. A volt szocialista polgármester két lakás kiutalásánál hivatali visszaélést követett el, és törvényt sértettek akkor is, amikor mobiltelefont adtak a kerület akkori MSZP-s parlamenti képviselőjének. Az azóta már a DK-ban politizáló Szabó Zoltánt első fokon még felmentették – most egy év felfüggesztett börtönt kapott. A bűncselekményeket azonban az ítélőtábla szerint sem bűnszervezetben követték el.

„Hunvald György másodrendű vádlott nem bírt tudomással Gál Györgynek a csalási cselekményéről, mint ahogyan dr. Nagy György és Gál György vádlott közötti bűnös kapcsolatról sem” – közölte Mezőlaki Erik. A tanácselnök szerint az értékbecslő sem tudott arról, hogy a hamis értékbecsléseket aztán mire használják. „Nem állapítható meg, hogy létrejött volna olyan, legalább három tagból álló csoport, amely a bűnszervezet alapját képezheti” – tette hozzá.

Hunvaldot a tanácsadói szerződések kapcsán felmentették a hűtlen kezelés vádja alól. Az ítéletet mégis megfellebbezte. „Gyakorlatilag az történt, hogy tovább csökkentették korábban megállapított büntetési időt, amivel természetesen nem értek egyet, s ezért fellebbezést nyújtottam be” – indokolta döntését a volt erzsébetvárosi polgármester.

Hunvald ügyvédje szerint a Szabó Zoltánnak adott szolgálati telefonnal is minden rendben van. „Az a cselekmény, amiben most a bűnösségét megállapították, nem veszélyes a társadalomra, mert a kerület egyéni körzetben megválasztott országgyűlési képviselőjének nyújtott az önkormányzat segítséget” – mondta Sebes Péter védő.

A kerület gazdasági bizottságának volt szabad demokrata elnöke is fellebbezett. „Nem zártuk le az ügyet, évek után sem, ez a mi értékelésünket alapvetően meghatározza, hiszen az általam védett két személynél harmadfokú eljárás következik” – fogalmazott Bárándy Péter, Gál György védője.

Az önkormányzatot 951 milliós kár érte volna, ha minden épületet eladnak. A végleges kár az ítélőtábla szerint 232 millió forint. „A jogerőre emelkedéstől kezdve lehet ezeket az összegeket majd behajtani, de ez a jogerő, mint említettem, hat személy esetében majd csak a Kúria döntése után áll be, tehát elemeznünk kell, hogy kire és kivel kapcsolatban tudjuk érvényesíteni, kivel pedig nem” – közölte Futó Barnabás, a VII. kerületi önkormányzat jogi képviselője.

Hunvald az előzetes letartóztatás alatt már letöltötte a kiszabott büntetését. Gálnak a döntés jogerőre emelkedése esetén még egy évet kell börtönben töltenie.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!