2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Házi őrizetbe kerül a megbuktatott elnök

2013. augusztus 22., csütörtök 12:13, frissítve: csütörtök 18:10

Házi őrizetbe kerül Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök, akit ma engednek ki a börtönből. A bíróság döntése az egykori államfő korrupciós ügyére vonatkozik. A 2011-es forradalom véres leveréséért életfogytiglanra ítélték a 85 éves Mubarakot, de fellebbezése után újratárgyalást rendeltek el. A vád szerint a megbuktatott elnök parancsára az egyiptomi fegyveres erők több mint 800 kormányellenes tüntetőt öltek meg a felkelés idején Egyiptomban.

Hosszú idő után ismét Hoszni Mubarak került az egyiptomi újságok címlapjára. A 2011 elején, forradalommal megbuktatott diktátor kiszabadul börtönéből, és házi őrizetbe kerül. A bíróság nem találta megalapozottnak az ellene felhozott korrupciós vádakat. A felkelők meggyilkolása ügyében új tárgyalás vár rá, de az előzetes letartóztatás maximális idejét már kitöltötte.

A bírósági döntés tovább fokozta a feszültséget a polgárháború szélére sodródott Egyiptomban. A kormányerők csaknem 1000 embert öltek meg, amikor zavargások törtek ki az ellenzéki tüntetések múlt heti feloszlatásakor. Az Európai Unió külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartottak az egyiptomi vérontás miatt. A tárcavezetők döntése alapján Brüsszel felfüggeszti a katonai felszerelések Egyiptomba szállítását, és felülvizsgálja biztonsági együttműködését az arab országgal – a civileknek nyújtott támogatás viszont nem szűnik meg.

– Úgy döntöttük, továbbra is gazdasági segítséget nyújtunk az egyiptomi lakosságnak, mert már így is nagyon szenvednek, úgyhogy a támogatás megvonása katasztrofális következményekkel járna – közölte Laurent Fabius francia külügyminiszter.

Az Európai Unió politikai megoldást keresne az egyiptomi válságra, és azt kéri, hogy mielőbb írjanak ki előre hozott választásokat, amelynek előkészítésében az ellenzéki Muzulmán Testvériség is részt venne a brüsszeli szándék szerint. Az Egyesült Államok kormánya közben még mindig nem döntött arról, hogy csökkenti-e az Egyiptomnak nyújtott 1,3 milliárd dolláros katonai támogatás összegét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!