2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Hazánkról vitáznak az Európai Parlamentben

2013. április 17., szerda 07:12, frissítve: szerda 11:42

A médiatörvény és az alaptörvény után ezúttal az alkotmány negyedik módosításáról tartanak vitát Magyarországról az Európai Parlamentben.

A 40 percesre tervezett vitát az európai liberálisok frakcióvezetője, Guy Verhofstadt kezdeményezte, de az európai szocialisták és a zöldpártiak is támogatják. Az Európai Bizottság egyébként még nem készítette el elemzését az alkotmánymódosításról, de egyelőre úgy tűnik, hogy nem indul kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen.

Hétfőn egyébként Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter és két államtitkára benyújtott egy javaslatot, amely két olyan ponton módosítja a törvényeket, amiket korábban kifogásolt a testület. Eszerint az Országos Bírósági Hivatal elnöke nem helyezhetne át olyan pereket, amelyek uniós jogszabályokat érintenek, valamint az európai parlamenti választások előtti kampányban nemcsak a közszolgálati, hanem a kereskedelmi tévékben is szerepelhetnének politikai hirdetések.

Orbán baráti jellegű beszélgetésnek nevezte

Tisztázó, baráti jellegű beszélgetésnek nevezte Orbán Viktor a néppárti egyeztetésen elhangzott felvetéseket. A miniszterelnök ezt megelőzően az Európai Parlament elnökével, Martin Shultz-cal és Joseph Daullal az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetőjével is tárgyalt. Orbán Viktor a megbeszélések után azt mondta, a néppárti politikusok most már jobban látják, hogy milyen irányok mentén politizál.

Orbán Viktor részt vesz az EP néppárti képviselőcsoportjának ülésén Strasbourgban
Orbán Viktor részt vesz az EP néppárti képviselőcsoportjának ülésén Strasbourgban
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Túlzottak a Magyarországot érintő támadások

Az Európai Néppárt szerint túlzottak a Magyarországot érintő támadások – fogalmazott Szájer József Brüsszelben. Az EP-képviselő azt mondta: a jobboldali frakció szerint a hazánk elleni támadások legtöbbször túlmennek az Európai Unióban elfogadott civilizált politikai vita határain. És gyakran el is torzítják a valóságot.

A hallgatói szerződést is vizsgálja Brüsszel

A hallgatói szerződés legújabb verzióját is vizsgálja Brüsszel. A Világgazdaságnak Andor László uniós biztos azt mondta, az Európai Bizottság a nyilatkozat áttekintése után dönt arról, hogy indít-e kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen ez ügyben. A biztos hozzátette, érezhető a kormány azon törekvése, hogy igazodjon a bizottság elvárásaihoz. Ugyanakkor a bizottság álláspontja szerint, a hallgatói szerződés sértheti a szabad munkavállaláshoz való uniós alapjogot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!