2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Hatszáz fölött a véres katonai akciók áldozatainak száma

2013. augusztus 16., péntek 10:27, frissítve: péntek 16:42

Egyiptomban már majdnem 640 áldozata van az elmúlt napok katonai akcióinak. A hadsereg arra hivatkozik, hogy a tüntetők is éles lőszert használnak ellenük.

Egyiptomban már majdnem 640 áldozata van az elmúlt napok katonai akcióinak. A hadsereg a megbuktatott elnök, Mohamed Murszi híveinek a tüntetéseit próbálja feloszlatni. A hadsereg szerint a demonstrálók terroristák és éles lőszert használnak ellenük. Kairóban és Alexandriában péntek hajnalban is voltak összecsapások. A tüntetők ma több milliós demonstrációra készülnek a pénteki ima után.

A Muzulmán Testvériség hívei tüntettek egy kairói mecsetnél, ahol több mint 200 holttestet gyűjtöttek össze egy nap alatt. A hadsereg szerdán kezdte felszámolni a megbuktatott Murszi elnök híveinek tüntetéseit. A demonstrálók táborait a hadsereg katonái számolják fel. Azt mondják, azért használnak éles lőszert, mert azt használnak a tüntetők is. A több száz halott és több ezer sebesült miatt csütörtökön Barack Obama amerikai elnök is bírálta az egyiptomi vezetést.

– Nyilvánvaló, hogy az egyiptomi kormányt tovább fogják bírálni az erőszak miatt, de az is biztos, hogy ettől függetlenül tovább fogják folytatni a Murszi-párti tüntetések felszámolását. Már két hete kijelentették, hogy ez így lesz – mondta Hesham Mahran elemző.

Amíg nem látszik, hogy mikor lehet vége az utcai harcoknak, a magyar Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt országok közé sorolta Egyiptomot, csak a tengerparti szállodák biztonságosak. Az ország gazdaságának már eddig is komoly kiesést okozott a turizmus visszaesése.

– Az egyiptomi gazdaság két és fél éve mélyrepülésben van, azóta nem létezik egységes gazdaságpolitika. A turizmus ennél is rosszabb helyzetben van, annyival kevesebb a vendég. Amíg a politikai helyzet nem rendeződik, nem lesz fejlődés – mondja Mohamed Al-Basha közgazdász.

Egyiptom évente majdnem másfél milliárd dollár segélyt kap az Egyesült Államoktól. A washingtoni bírálatok ellenére ennek a kifizetését eddig nem függesztették fel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!